Evropa

U Italiji se proslavlja 78 godina od osnivanja Republike

Komentari

Autor: Tanjug

02/06/2024

-

12:34

U Italiji se proslavlja 78 godina od osnivanja Republike
U Italiji se proslavlja 78 godina od osnivanja Republike - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Povodom 78. godišnjice osnivanja Republike Italije danas je u Rimu kod spomenika Oltara domovine, italijanski predsednik Serđo Matarela položio lovorov venac na spomenik Neznanom junaku.

"Proslavljanje 78. godina od rođenja Republike Italije podseća na vrednosti našeg identiteta i na dalekovidi i mudri Ustav", izjavio je Matarela i napomenuo da su nezavisnost i sloboda - dostignuća koja moraju da se brane svakog dana.

On je rekao da je doprinos Italije i njenih oružanih snaga međunarodnom miru i stabilnosti danas dragoceniji nego ikada, u vremenu koje obeležavaju uništavanje i agresija protiv civila u Evropi i na Bliskom istoku, prenosi Ansa.

"Očevi naše domovine su bili svesni rizika i ograničenja zatvaranja u nacionalnom smislu i sanjali su o Italiji koja je otvorena ka Evropi i bliska ljudima koji se bore za slobodu širom sveta", kazao je Matarela i zahvalio pripadnicima vojske italije koji učestvuju u misijama u okviru Ujedinjenih nacija.

"Šaljem misli poštovanja palima koji su doprineli stvaranju ujedinjene, demokratske i slobodne Italije", dodao je šef države.

Premijerka Italije Đorđa Meloni je izjavila da, pred izbore za Evropski parlament, proslava Dana Republike podseća na prvobitnu ideju o Evropi. "To je bila ideja o Evropi koja je verovala da je njena snaga, snaga njene unije, takođe i snaga država", poručila je Meloni.

Komentari (0)

Evropa