Evropa

RAT U UKRAJINI Poljska podigla avione zbog ruskog napada na pet ukrajinskih regiona

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

01/06/2024

-

08:52

RAT U UKRAJINI Poljska podigla avione zbog ruskog napada na pet ukrajinskih regiona
RAT U UKRAJINI Poljska podigla avione zbog ruskog napada na pet ukrajinskih regiona - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 828 dana, a borbe su nastavljene širom fronta. Iz Kine je stigla vest da ona neće učestvovati na mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj, jer na konferenciji neće biti obe zaraćene strane. Borbe su nastavljene u harkovskoj oblasti, a napadnut je i Kijev, dok je Ukrajina napala Tatarstan i Krasnodarski rejon. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je potvrdio da je od strane SAD stiglo odobrenje da se američko oružje koristi za napad na rusku teritoriju. 

Ključni događaji:

  • Blinken potvrdio da su SAD odobrile upotrebu američkog oružja za napade na Rusiju
  • Kina neće učestvovati na mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj
  • Pistorijus: Nemačka obezbeđuje Kijevu novi paket naoružanja vredan pola milijarde evra
  • Frederiksen: Danski borbeni avioni F-16 uskoro će krenuti ka Ukrajini

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu 

22.20 Rusija: Ukrajinske snage ubile majku i kćerku u granatiranju sela u Zaporožju

Ukrajinske oružane snage granatirale su selo Novohorivka u Zaporoškoj oblasti, ubivši 36-godišnju ženu i njenu 13-godišnju kćerku, javio je na Telegram kanalu regionalni guverner Jevgenij Balicki.

On je rekao da je žena preminula na licu mesta, a devojčica je u nesvesnom stanju prebačena u bolnicu, gde je umrla na intenzivnoj nezi, prenosi RIA Novosti. Ruska agencija navodi da su ukrajinske snage 27. maja granatirale ovu oblast i tom prilikom pogodile školu.

18.55 Ruske snage pojačavaju tempo napada na Siverskom i Kurahovskom pravcu

Pritisak ruske vojske na Pokrovskom pravcu se ne smanjuje, istovremeno se pojačava tempo napada na Siverski i Kurahovski pravac, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku.

"Ukrajinski vojnici fleksibilno odgovaraju na akcije okupatora i preduzimaju sve neophodne mere da iscrpe ofanzivni potencijal ruskih trupa", saopštio je Generalštab.

U Harkovskoj oblasti ruska vojska lansirala je vođene vazdušne bombe na Vovčanski Hutor i Zibini, a u popodnevnim satima, Rusi su izveli raketni napad na Harkov, navodi se u saopštenju.

18.02 Zelenski traži podršku Kijevu na bezbednosnom samitu u Singapuru

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stigao je danas u Singapur gde se održava  bezbednosni samit "Šangri-La dijalog", u nastojanju da prikupi podršku Kijevu u jeku ruske ofanzive.

Zelenski je izašao iz belog Audija ispred luksuznog hotela u kome se održava "Šangri-La dijalog" i brzo ušao u predvorje, koje je bilo krcato odbrambenim zvaničnicima iz celog sveta, novinarima i gostima hotela.

Profimedia

 

Zelenski bi trebalo da se učesnicima bezbednosnog samita obrati sutra oko 11.30 po lokalnom vremenu, saopštio je Međunarodni institut za strateške studije, koji je organizator događaja.

16.27 Estonska premijerka: Estonija nema plan B ukoliko bi Ukrajina izgubila rat

Estonska premijerka Kaja Kalas izjavila je da Estonija nema plan B ukoliko bi Ukrajina izgubila rat.

"Ne treba da se predamo pesimizmu. Pobeda u Ukrajini nije samo teritorija. Ako Ukrajina uđe u NATO, čak i bez neke teritorije, onda je to pobeda jer će biti stavljena pod NATO kišobran", istakla je Kalas u intervjuu za BBC.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

Vlada Estonije je izdvojila više od jedan odsto estonskog BDP-a za vojnu i finansijsku pomoć Ukrajini.
 

15.36 Zelenski: Namera Trampa da prekine rat u Ukrajini pomoću ustupaka može biti opasna

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da namera republikanskog predsedničkog kandidata i bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da prekine rat u Ukrajini pomoću ustupaka može biti opasna ne samo za Ukrajinu, već i za poziciju SAD u svetu, jer, kako je naveo, ruski predsednik Vladimir Putin nema nameru da se zaustavi ako pobedi u ratu. 

Zelenski je rekao u intervjuu za Gardijan da je uveren da se Putin neće zaustaviti u Ukrajini i da će ići dalje ako dobije rat. On je ocenio da mogući dogovor Trampa sa Putinom o prekidu rata u Ukrajini neće zaustaviti ruskog predsednika u osvajanju i da bi to značilo da je Tramp gubitnik, prenela ja agencija RBC Ukrajina.

13.43 Holandija poklanja 24 aviona F-16 Ukrajini

Holandija poklanja 24 lovca F-16 ukrajinskim vazduhoplovnim snagama da ih koriste za mete u Rusiji, izjavila je danas ministarka spoljnih poslova Holandije Hanke Bruins Slot, prenose holandski mediji.

Ona je za ANP dodala da za ovu odluku nije potrebno odobrenje Sjedinjenih Američkih Država, a upotreba aviona nije ograničena ni na granicu blizu Harkova, kao što je slučaj sa američkim oružjem. Avion F-16 je američke proizvodnje, pa SAD imaju uticaj na odluke o njegovoj upotrebi, i dugo su stopirali isporuku F-16 Ukrajini, ističe holandski medij.

11.48 Poljska podigla avione zbog ruskog napada na Ukrajinu

Poljska avijacija je tokom noći podigla avione zbog aktivnosti ruske dalekometne avijacije na teritoriji Ukrajine, saopštila je operativna komanda oružanih snaga te zemlje.

"Bila je to duga i naporna noć za ceo sistem protivvazdušne odbrane Poljske", navedeno je u saopštenju na X mreži. Dodaje se da su kasnije, zbog smanjenja nivoa opasnosti od raketnih napada ruskih aviona na teritoriju Ukrajine, aktivnosti poljske i savezničke avijacije u poljskom vazdušnom prostoru obustavljene, a snage i sredstva su se vratile u normalne aktivnosti.

Napominje se i da poljska vojska stalno prati situaciju na teritoriji Ukrajine i da je u stalnoj pripravnosti zbog bezbednosti poljskog vazdušnog prostora.

09.16 Belgija neće dozvoliti Ukrajini da belgijskim oružjem izvodi napade na teritoriju Rusije

Belgijski premijer Aleksandar De Kro izjavio je da Belgija ne namerava da dozvoli Ukrajini da koristi oružje koje je dobila od Belgije za napade na teritoriji Rusije.

De Kro je u Vašingtonu, pre sastanka sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, podsetio da je ove nedelje potpisao ugovor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim koji predviđa isporuku Ukrajini borbenih aviona F-16, ali je istakao da je sporazum vrlo jasan i da se ti avioni mogu koristiti samo na tlu Ukrajine. 

"To je sporazum koji je zaključen i ja želim toga da se držim", rekao je De Kro, prenosi belgijski portal 7sur7.

08.27 Ukrajina: Rusija lansirala 100 raketa i dronova tokom napada

Ukrajinska vojska oborila je danas 81 od 100 projektila i dronova kojima su ruske snage napale energetska postrojenja u pet regiona Ukrajine, saopštio je komandant ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Nikola Oleščuk.

On je na svom Telegram Kanalu naveo da je ruska vojska lansirala 53 rakete različitih tipova i 47 bespilotnih letelica, odnosno dronova "Šahed", a da su ukrajinske snage oborile 35 raketa i 46 dronova.

Među oborenim raketama su i četiri krstareće rakete "Kalibar" i jedna krstareća raketa "Iskander-K", napisao je Oleščuk.

07.38 Rusija napala energetske objekte u pet ukrajinskih regiona

Ruska vojska napala je rano jutros energetska postrojenja u pet regiona Ukrajine, saopštio je ukrajinski ministar energetike Ukrajine German Galuščenko. Prema njegovim rečima, napadnuti su energetski objekti u Zaporoškoj, Dnjepropetrovskoj, Donjeckoj, Kirovogradskoj i Ivano-Frankovskoj oblasti, preneo je Unian.

Associated Press

08.00 Kuleba: Hvala Americi što nam je dozvolila udare američkim oružjem po Rusiji

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba zahvalio je američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu što je Vašington dozvolio Kijevu udare američkim oružjem po ruskoj teritoriji.

"Pozdravljam odluku SAD kojom se Ukrajini dozvoljava da se bolje brani od ruskih napada. To je potez u pravo vreme, u pravom smeru. Razgovarali smo o najnovijim koracima koji su preduzeti da se Ukrajini isporuče dodatni sistemi 'patriot'. Timovi predsednika Zelenskog i Bajdena rade na svim nivoima da se reši ovo pitanje što pre", istakao je Kuleba na platformi "X".

On je dodao da su njih dvojica razgovarali o predstojećem samitu u Švajcarskoj o Ukrajini i samitu NATO u Vašingtonu ovog leta.

Ranije je Entoni Blinken istakao da su SAD odobrile da Ukrajina upotrebi američko oružje za napade na teritoriju Rusije.

Blinken je rekao novinarima nakon sastanka ministara spoljnih poslova NATO u Pragu da je američki predsednik Džozef Bajden odobrio taj potez nakon što je Ukrajina tražila odobrenje da koristi američko oružje za napade na Rusiju zbog toga što su ruske snage poslednjih nekoliko nedelja pojačale napade na grad Harkov na severoistoku Ukrajine.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

06.39 Frederiksen: Danski borbeni avioni F-16 uskoro će krenuti ka Ukrajini

Borbeni avioni F-16 u vlasništvu Danske, čiji je transfer ranije dogovoren, uskoro će biti isporučeni Ukrajini, izjavila je danska premijerka Mete Frederiksen na zajedničkoj konferenciji za novinare učesnika trećeg samita Ukrajina-Severna Evropa.

Ona je napomenula da je današnji sastanak u Stokholmu snažna poruka da svi ljudi u severnoj Evropi čvrsto stoje uz Ukrajinu.

"Druga poruka je vrlo jasna - moramo ubrzati i povećati našu podršku Ukrajini, jer je situacija na ratištu veoma kritična. Sada imamo bezbednosne obaveze svih severnoevropskih zemalja. Dali smo Ukrajini mnogo vojne pomoći i želimo da damo još više. Uskoro će danski F-16 krenuti za Ukrajinu", rekla je Frederiksen, prenosi Ukrinform.

Ona je dodala da su sve zemlje Severne Evrope doprinele zajedničkoj nabavci municije i sve su saglasne da postoji potreba da se izgradi sopstvena odbrambena industrija i podrži proizvodnja naoružanja, opreme i dronova u Ukrajini.

"Kao saveznici Ukrajine, razumemo da ne dajemo dovoljno i to mora da se promeni kako biste dobili pomoć u odgovarajućim iznosima", poručila je danska premijerka.

Tanjug / Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP

 

06.29 Još jedan holandski ratni dobrovoljac poginuo u Ukrajini

Još jedan Holanđanin koji se dobrovoljno prijavio da se pridruži ukrajinskim odbrambenim snagama poginuo je na bojnom polju, saopštilo je holandsko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi holandski javni servis NOS.

Holandski vojnik, čije ime nije otkriveno, borio se u sastavu Međunarodne legije, a poginuo je u borbama kod Časov Jara, na severu Donjecke oblasti 20. maja, a njegovo telo je vraćeno u domovinu.

Ovo je treći holandski dobrovoljac ubijen u akciji tokom rusko-ukrajinskog rata.

Ministarstvo spoljnih poslova Holandije navodi da nema tačne podatke o tome koliko građana Holandije ratuje u Ukrajini, niti koliko ih je poginulo.

Prema rečima počasnog konzula Ukrajine u Holandiji, od početka rata desetine holandskih dobrovoljaca pridružilo se Odbrambenim snagama Ukrajine.

profimedia

 

06.15 Landsbergis: Ako Rusija postavi vojne ciljeve u Belorusiji, Ukrajina ima pravo da ih napadne

Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrielijus Landsbergis smatra da ako Rusija postavi validne vojne ciljeve u Belorusiji, Ukrajina ima pravo da ih napadne.

Landsbergis je to izjavio pre sastanka ministara spoljnih poslova NATO u Pragu odgovarajući na pitanja novinara beloruskog Radija Sloboda, objavila je Evropska pravda.

On je naglasio da Ukrajina "mora biti u stanju da se odbrani", prenela je "Українська правда".

"Ukoliko Rusija, u strahu da bi ciljevi u Rusiji mogli da budu pogođeni, premesti (ciljeve) na drugo mesto, smatram da bi u skladu sa tim trebalo promeniti i izbor mete", dodao je litvanski ministar spoljnih poslova.

Ukrajina je nedavno potvrdila tvrdnje medija da je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena tajno odobrila ukrajinske napade na rusku teritoriju oružjem koje je isporučila Amerika, ali samo u blizini Harkovske oblasti.

Nemačka vlada je saopštila da ovlašćuje Ukrajinu da upotrebi nemačko oružje za napade na ruske vojne objekte na teritoriji Rusije u kontekstu ruske ofanzive na Harkovsku oblast.

Prema navodima Evropske komisije, Ukrajina ima pravo da se brani od oružane agresije po međunarodnom pravu, uključujući i napade na vojne ciljeve na ruskoj teritoriji.

Tanjug/AP/Mark Schiefelbein

 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa