Evropa

"Za tango je potrebno dvoje": Moravjecki najavio mogućnost formiranja jedinstvene desne grupacije u EP

Komentari

Autor: Politico

28/05/2024

-

19:03

"Za tango je potrebno dvoje": Moravjecki najavio mogućnost formiranja jedinstvene desne grupacije u EP
Mateuš Moravjecki - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Bivši poljski premijer Mateuš Moravjecki ostavio je otvorena vrata za moguće spajanje njegove evroskeptične političke grupacije i krajnje desnice u Evropskom parlamentu, piše "Politico"

"Ostaje da se vidi kakvi će biti konačni rezultati evropskih izbora i videćemo", rekao je Moravjecki za "Politico" posle konferencije za novinare sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i bivšim direktorom granične agencije EU "Frontex", Fabrisom Legerijem, koji je kandidat na izborima za evropski parlament ispred francuskog "Nacionalnog okupljanja".

Upitan da li je konferencija za novinare znak sve većeg približavanja njegove tvrdo desničarske grupacije "Evropskih konzervativaca i reformista" (ECR) i Legerijeve grupacije krajnje desnice "Identitet i demokratija" (ID) u evropskom parlamentu, bivši poljski premijer je rekao da je prerano govoriti, ali da postoji šansa.

"Prerano je reći, za tango je potrebno dvoje i sve stranke u okviru ECR grupacije moraju imati svoj glas i prema svima se odnosimo sa najvećim poštovanjem i uvažavanjem”, istakao je Moravjecki.

Tanjug AP/Olivier Matthys

 

Nekoliko članova ID, uključujući poslanika iz "Vlaams Belang" Gerolfa Anemansa i krajnje desničarskog nemačkog poslanika u Evropskom parlamentu Maksimilijana Kraha, prisustvovalo je događaju u Evropskom parlamentu, čiji je domaćin bio ECR.

Konferencija je pokazala da strane dele mnogo zajedničkih osnova kada je u pitanju napad na novi sporazum EU o migraciji, udar po birokratama i klevetanje "Zelenog dogovora" kao razornog za nacionalnu industriju, piše "Politico".

Međutim, osim što je rekao da razgovore o članstvu Ukrajine u EU treba razdvojiti od razgovora o njenom ratu sa Rusijom, Orban je izbegao tu temu.

Članica Evropskog parlamenta iz Fidesa Kinga Gal rekla je da se nada da će se njena stranka pridružiti ECR-u (Fides je politički beskućnik u Evropi otkako je napustio "Evropsku narodnu partiju" desnog centra 2021. godine).

Tanjug/AP/Denes Erdos

 

Gal je takođe odbacila ideje da se Fides i poljski "Zakon i pravda" (PiS) (Stranka Moravjeckog) razlikuju u podršci Ukrajini protiv ruskih osvajača.

"Veoma sam pozitivna u vezi sa tim", rekla je ona, tvrdeći da oni imaju mnogo zajedničkog kao stranke koje rade na "suverenističkoj" platformi.

Evropski poslanik "Nacionalnog okupljanja" Žil Lebreton rekao je da su "pregovori u toku", ali je umanjio važnost formiranja jedne velike grupe koja će kombinovati evroskeptike, nacionaliste i krajnju desnicu.

"Bilo da postoji jedna grupa ili dve grupe, potpuno sam ravnodušan", rekao je on.

Moravjecki je, međutim, bio jasan u želji da se poslanici Evropskog parlamenta iz Orbanovog Fidesa pridruže ECR-u, što je predlog koji je već izazvao konsternaciju među nekim od najčvršćih saveznika Ukrajine u političkoj frakciji.

"Razgovaramo veoma intenzivno i nadam se da će se Viktor pridružiti našoj grupi, ali to je njegova odluka i odluka naših delegacija", završio je Moravjecki, prenosi "Politico".

Komentari (0)

Evropa