Evropa

Francuze mnogo više interesuju domaće od globalnih tema: Bezbednost u zemlji ključni faktor za birače pred izbore za EP

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/05/2024

-

13:16

Francuze mnogo više interesuju domaće od globalnih tema: Bezbednost u zemlji ključni faktor za birače pred izbore za EP
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izbori za Evropski parlament se održavaju početkom juna i do njih je ostalo dve nedelje. U susret izborima sve oči su uprte u izlazne ankete koje nisu nimalo povoljne ni dobre po francuskog predsednika, njegovu "Renesansu" i grupaciju "Obnovi Evropu sad" u evropskom parlamentu. Štaviše, po anketama podrška francuskih birača je definitivno na strani "Nacionalnog okupljanja", a i njihova grupacija u Evroparlamentu "Identitet i demokratija" (ID) se opasno približila Makronovoj "Obnovi Evropu sad".

Strah i nasilje uništavaju Makronovu predizbornu kampanju za evropski parlament i dok francuski predsednik prenosi na birače proevropske poruke, podrška birača prelazi na stranu političkih protivnika usled ubistva tinejdžera od strane tinejdžera, pucnjave povezane sa drogom, povećanja pretnje od terorizma i protesta na prekomorskoj teritoriji Nove Kaledonije. Svi ti događaji dominirali su etrom i doveli do opšteg osećaja manjka bezbednosti u jednoj od vodećih zemalja Evropske unije.

Makron se suočava sa pravom olujom iako pokušava da ubedi birače da podrže njegovu proevropsku viziju o snažnom bloku sa Francuskom u centru. Ali on već vodi tešku borbu, a desničarsko "Nacionalno okupljanje" (RN) Marin Le Pen učvrstilo je svoju značajnu prednost u odnosu na Makronovu stranku u anketama, gde je RN sada pozicioniran na čak 32 odsto podrške, a Makronova opcija na tek 16 odsto.

Hadad: Francuzi ne pričaju o Evropi, već o incidentima u Francuskoj

Govoreći o bezbednosnoj situaciji i onome što zaokuplja pažnju javnosti, Benjamin Hadad iz Makronove partije je istakao da glasači ne pričaju o Evropi, nego o incidentima koji se dešavaju u Francuskoj.

"Danas, ako pitate svoje roditelje, bake i deke ili prijatelje o čemu pričaju, to nije Evropa, već ono što se dogodilo u departmanu Eure gde su naoružani napadači ubili dvojicu zatvorskih čuvara u zasedi na policijski kombi. Naša je odgovornost da pokažemo da čak i u ovakvim pitanjima Evropa može da igra ulogu, na primer sa mehanizmima saradnje za pronalaženje begunaca", rekao je Benjamin Hadad, prenosi "Politico".

Iako nedavni šokantni i nasilni događaji nisu očigledno povezani jedni sa drugima, tok vesti je obezbedio zapaljiv materijal za kampanju desnice.

Petnaestogodišnji dečak izboden je na smrt u aprilu u centralnom francuskom gradu Šaterou nakon što je navodno odbio da da svoj telefon napadaču. Navodni osumnjičeni bio je dečak "avganistanskog porekla", rečeno je francuskoj novinskoj agenciji "AFP".

profimedia

 

Kako su pisali francuski mediji, navodno je i napadačeva majka učestvovala u smrtonosnom napadu, preneo je "France Info".

Nakon što su u javnost izašli detalji ovog zločina, oglasilo se i "Nacionalno okupljanje" i to rekavši da ovakvi incidenti izazivaju zabrinutost stanovništva.

"Ove priče izazivaju zabrinutost za francusko stanovništvo. Naše je mišljenje da izabrani zvaničnici moraju da ponude politička rešenja za probleme ljudi koji ih biraju", rekao je Reno Labaje, generalni sekretar grupe "Nacionalnog okupljanja" u Narodnoj skupštini.

Bardela protiv Atala - domaća pitanja protiv evropskih

Ranije ove godine, pokušavajući da relaksira situaciju i da u priču uvede svoje bliske saradnike koji bi se pozabavili kursom politika i agendi, Makron je imenovao 35-godišnjeg Gabrijela Atala za premijera, koji je najmlađi premijer u istoriji Francuske. S druge strane Atala je dočekala "zvezda u usponu" "Nacionalnog okupljanja", kako ga je nazvao "Politico", Džordan Bardela, kojem je Makron direktno suprotstavio svog kandidata, nadajući se usporavanju rasta popularnosti Bardele.

Međutim, Atal je došao na funkciju u trenutku kada francuska izvršna vlast maše podrškom Ukrajini protiv ruske invazije, usvajajući sve čvršću retoriku i udvostručujući optužbe da krajnja desnica simpatiše Kremlj, a u očima francuskih birača, evropske teme i Ukrajina i dalje se pojavljuju kao daleka pitanja. Tako u jednoj anketi sprovedenoj na uzorku od 1.000 ispitanika, od 15. do 16. maja, samo desetina anketiranih navela je rat u Ukrajini kao jedan od tri faktora koji će uticati na njihov glas na izborima za EU, dok je više od trećine (35 odsto) navelo bezbednost, piše "Politico".

profimedia

 

S druge strane Bardela ističe isključivo probleme u Francuskoj, tj. domaće probleme koji dominiraju izbornim ciklusom, što primećuje i analitičar "Odokse" Ervan Lestrohan.

"Francuzi su znatno više zabrinuti za bezbednost unutar svojih granica nego za globalnu bezbednost. Ovo je izborni ciklus, kojim dominiraju domaća pitanja, koji dolazi na pola puta do kraja predsedništva Emanuela Makrona i birači ga mogu posmatrati kao glasanje na sredini mandata", rekao je Ervan Lestrohan, istraživački analitičar za anketnu firmu "Odoksa", prenosi "Politico".

Iako Makronova vlada čini sve da se prikaže kao čvrsta u borbi protiv kriminala, anketa "Odokse" je pokazala da 70 odsto anketiranih smatra da je akcija države po pitanju bezbednosti "nedovoljna".

Muana: Manjak bezbednosti - bolji rezultat desnice

"Krajnja desnica će najviše da dobije kada se pitanja bezbednosti stave u srce političke debate", rekao je Kristijan Muana, francuski sociolog čije se istraživanje fokusira na bezbednost.

Muana ističe i da se 2002. godine kampanja tadašnjeg "Nacionalnog fronta", sadašnjeg "Nacionalnog okupljanja", uglavnom fokusirala na kriminal i nesigurnost, što je pokvarilo kampanju odlazećeg socijalističkog premijera Lionela Žospena. Čak ni pozitivni ekonomski rezultati tokom Žospenovog mandata nisu mnogo pomogli.

Tanjug AP//Lewis Jol

 

Dva dana pre tog glasanja, tokom perioda predizborne tišine kada se od kandidata traži da obustave svoje kampanje, a mediji ne mogu da razgovaraju o izbornim pitanjima, 72-godišnji penzioner je opljačkan i pretučen u svojoj kući.

Šokantna priroda incidenta i intenzivno izveštavanje koje je usledilo učinilo je bezbednost ključnom temom samo satima do glasanja. Smatralo se da je to povezano sa drugim mestom kandidata krajnje desnice Žan-Mari Le Pena na tim izborima, prenosi "Politico" zapažanje francuskog sociologa.

Uvod u ovaj izborni ciklus je bilo nasilje

Slike nasilja su bile široko rasprostranjene u Francuskoj tokom prošle godine, počevši od sukoba širom zemlje prošlog leta nakon što je 17-godišnjaka usmrtio policajac. Prošlog meseca, petnaestogodišnjak je pretučen na smrt u pariskom predgrađu, navodno od strane četvorice mladića od 17 do 20 godina.

Nekoliko nedelja kasnije, 22-godišnjak je ubijen, navodno od strane dvojice tinejdžera koji su ga namamili u zasedu preko sajta za upoznavanje.

Dok istraživači osporavaju ideju da se Francuska pretvara u nasilnije društvo, to neće nužno biti dovoljno da se spase Makronova kampanja.

Tanjug/AP

 

"Zabrinutost za bezbednost je u velikoj meri vezana za aktuelne događaje. Uvek je jaka, ali raste kada neki događaj izazove nacionalnu emociju", rekao je Lestrohan.

Međutim, "Politico" smatra da nije u pitanju samo sastav sledećeg Evropskog parlamenta i naginjanje zakonodavstva EU udesno, već i budućnost francuske politike, jer ankete stavljaju Le Penovu na kurs pobede na sledećim predsedničkim izborima 2027. godine, a odlučna pobeda "Nacionalnog okupljanja" sledećeg meseca bi je "katapultirala" prema Jelisejskim poljima.

Komentari (0)

Evropa