Evropa

Micotakis i Erdogan sastaju se u Turskoj, cilj da se održe poboljšani odnosi

Komentari

Autor: Tanjug

13/05/2024

-

08:49

Micotakis i Erdogan sastaju se u Turskoj, cilj da se održe poboljšani odnosi
Micotakis i Erdogan sastaju se u Turskoj, cilj da se održe poboljšani odnosi - Copyright AP Photo/Michael Varaklas

veličina teksta

Aa Aa

Grčki premijer Kirijakos Micotakis i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastaće se danas u Turskoj s namerom da održe trend poboljšanja odnosa Atine i Ankare u poslednjim mesecima, uprkos dugogodišnjim problemima u bilateralnim odnosima.

Grčka i Turska su dugo imale nesuglasice u vezi sa pomorskim granicama, energetskim resursima u istočnom Sredozemlju, letovima preko Egejskog mora i etnički podeljenim Kiprom, a njihovi odnosi su počeli da se poboljšavaju u poslednjim godinama, naročito od prošle godine kada su Erdogan i Micotakis ponovo izabrani na svoje funkcije, prenosi Reuters.

Anonimni turski zvaničnik je naveo za Rojters da će teme današnjeg sastanka biti razne, od tehnologije, turizma i ekonomskih veza do borbe protiv terorizma i migracije, dodajući da će takođe biti oformljen "zajednički poslovni savet" koji će pomoći povezivanje grčkih i turskih preduzetnika.

Erdogan je u decembru prošle godine u poseti Atini najavio "novu eru u odnosima" dve zemlje, koje su tada potpisale "Atinsku deklaraciju", opisanu kao osnova za buduće dugoročne odnose Turske i Grčke.

"Od te posete, u skladu sa značenjem i duhom Deklaracije, međusobnim građenjem poverenja, dve strane su se trudile da stvore atmosferu koja dozvoljava suočavanje sa postojećim problemima na prikladan način", rekao je turski zvaničnik.

Micotakis je juče izjavio da je za odnose dve zemlje ključna promena perspektive.

"Umesto da vidimo nerešivu zagonetku, treba da se fokusiramo na jačanje pozitivne agende i da tražimo saradnju između naše dve zemlje i naroda", rekao je Micotakis.

Erdogan je juče najavio da je glavni cilj današnjeg sastanka "podizanje bilateralnih odnosa do visina bez presedana", dodajući da Turska i Grčka, dok rešavaju svoje probleme, imaju mnoge teme oko kojih se slažu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa