Evropa

Belgijska televizija prekinula emitovanje Evrovizije pozivajući na prekid vatre u Gazi: "Zaustavite genocid, sada"

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2024

-

12:20

Belgijska televizija prekinula emitovanje Evrovizije pozivajući na prekid vatre u Gazi: "Zaustavite genocid, sada"
Hera Bjork - Copyright Tanjug AP/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Sindikati zaposlenih u belgijskoj televiziji VRT 1, obustavili su na kratko jučerašnje emitovanje polufinala takmičenja Pesma Evrovizije da bi pozvali na prekid vatre u Gazi.

"Ovo je sindikalna akcija. Osuđujemo kršenje ljudskih prava u izraelskoj državi. Pored toga, Izrael uništava slobodu medija. Zato pravimo privremenu pauzu u našem emitovanju. Prekid vatre, sada. Zaustavite genocid, sada", pisalo je u poruci na ekranu, prenosi "Eurovoix news".

Učešće Izraela u Pesma Evrovizije je kontroverzna tema od početka rata u Gazi, a mnogi umetnici, muzičari i slušaoci su pozivali mesecima da ta država bude isključena iz takmičenja.

U švedskom gradu Malme, gde se održava Evrovizija, juče je organizovan protest protiv učešća izraelske predstavnice Eden Golan, a policija procenjuje da se okupilo između 6.000 i 8.000 ljudi.

Pre toga je izraelski javni emiter Kan, koji organizuje takmičenje Izraela na takmičenju Pesma Evrovizije, saopštio je danas da je podneo žalbu Evropskoj radiodifuznoj uniji i švedskom javnom emiteru zbog uzvikivanja koje se juče čulo tokom probe izraelske predstavnice i propalestinskih poruka u prvom polufinalu u utorak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa