Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Bez pomoći SAD Ukrajina neće imati šanse da dobije rat

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

16/04/2024

-

09:54

RAT U UKRAJINI Zelenski: Bez pomoći SAD Ukrajina neće imati šanse da dobije rat
AP/Efrem Lukatsky/Profimedia - Copyright AP/Efrem Lukatsky/Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 783 dana. Situacija na bojnom polju na istoku Ukrajine "značajno se pogoršala poslednjih dana", dok je Moskva pojačala svoje napade otkako je Vladimir Putin produžio svoju vlast na ruskim predsedničkim izborima. Izveštaji takođe ukazuju na to da bi drugi po veličini grad u Ukrajini, Harkov, mogao ponovo da bude meta ruskih napada. U međuvremenu, ruska vojska napala je mesto gde se nalaze francuski plaćenici u Slavjansku, koji kontroliše Kijev, a na meti ruskih napada bili su i Pokrovsk, Kramatorsk i Bahmut. Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je pokretanje inicijativu za prekid vatre u glavnim sukobima u svetu, uključujući i rat u Ukrajini, tokom Olimpijskih igara u Parizu.

Ključni događaji:

  • Grosi: Svet opasno blizu nuklearnog akcidenta zbog učestalih napada na Zaporožje
  • Ruska invazija u novoj fazi: Učestali napadi na ukrajinski energetski sektor
  • Borelj: Agresivni rat Rusije protiv Ukrajine egzistencijalna pretnja Evropi
  • Kuleba: Moguće je da se "patriot" postavi u Poljsku, da se tako čuva zapad Ukrajine
  • Makron traži svetsko primirje tokom Olimpijskih igara u Parizu

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

 

20.07 Zelenski: Ukrajina će podneti zahtev za sazivanje sastanka Saveta Ukrajina-NATO

Ukrajina će tražiti sazivanje sastanka Saveta Ukrajina-NATO u vezi sa odbranom neba, snabdevanjem PVO sistemima i odgovarajućim raketama, izjavio je predsednik Volodimir Zelenski u večerašnjoj video poruci.

"Sada aktivno radimo na tome da prvi Globalni samit mira u junu bude efikasan. Zahvaljujemo se svim liderima i državama koje su izrazile spremnost da učestvuju na samitu u Švajcarskoj ove nedelje", istakao je Zelenski.

20.00 Stoltenberg pozvao zemlje NATO da obezbede Kijevu neophodnu miniciju i PVO

Generalni sekretar NATOa Jens Stoltenberg, nakon razgovora sa rumunskim predsednikom Klausom Johanisom, pozvao je zemlje članice alijanse da obezbede Kijevu neophodnu municiju i sisteme protivvazdušne odbrane.

"Razgovarao sam sa predsednikom Rumunije o našoj podršci Ukrajini. Pozivam sve saveznike da kopaju dublje kako bi obezbedili više municije i sistema protivvazdušne odbrane", naveo je Stoltenberg na platformi X.

Kako je ocenio, Rumunija je ključna za odbranu istočnog krila NATO i posvećena je podršci Ukrajini.

15.50 Zelenski potpisao zakon o unapređenju određenih pitanja mobilizacije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je danas zakon o unapređenju određenih pitanja vezanih za mobilizaciju, vojnu registraciju i služenje vojnog roka, navedneo je na sajtu Vrhovne Rade.

Na sajtu Vrhovne rade trenutno stoji da je predsednik potpisao zakon, a da ga je pre njega potpisao predsednik parlamenta, prenela je Ukrajinska pravda.Potpisani predlog zakona biće objavljen u službenom listu. Zakon stupa na snagu mesec dana nakon objavljivanja.

13.16 SBU tvrdi da je uništila rusku radarsku stanicu velikog dometa kod Brjanska

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) pogodila je rusku radarsku stanicu velikog dometa u oblasti Brjanska, koja je pratila situaciju na nebu i do 700 kilometara unutar teritorije Ukrajine, prenose ukrajinski mediji pozivajući se na izvor u SBU.

"Rusi sada imaju jedan modernizovani kompleks Nebo-U manje, koji je pomagao neprijatelju da otkrije ukrajinsko oružje i podržavao bombardere koji navođenim projektilima napadaju pogranično područje Ukrajine", rekao je taj izvor, a prenosi Unian.

Dodao je da je radar vredan 100 miliona dolara i da je pogođen sa sedam dronova. Agencija navodi da je to drugi kompleks Nebo-U koji je uništila SBU i da je prvi uništen u Belgorodskoj oblasti Rusije.

12.23 Zelenski: Bez pomoći SAD Ukrajina neće imati šanse da dobije rat

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da bez pomoći SAD, Ukrajina neće imati šanse da dobije rat sa Rusijom. 

"Bez ove pomoći nećemo imati priliku da pobedimo. Morate biti jači od neprijatelja da biste ga savladali", rekao je Zelenski u intervjuu za američku televiziju PBS. 

Prema njegovim rečima, Ukrajina danas ima jednu na 10 ruskih artiljerijskih granata.

"U svakom slučaju, sa takvom statistikom, svaki dan ćemo nazadovati. Ako želimo da branimo ono što je pod našom kontrolom, onda treba da imamo proporcionalne brojke - 10 prema 10", rekao je Zelenski.

On je naveo primer kako su Rusi uništili termoelektranu Tripilsku, koja je izvor električne energije u Kijevskoj oblasti. 

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Poletelo je 11 raketa. Uništili smo prvih sedam, ostale četiri su uništile stanicu. Zašto? Jer (mi) nismo imali više projektila", istakao je predsednik Ukrajine.

Zelenski je dodao da, kada saveznici kažu da ne mogu da daju Ukrajini ovo ili ono oružje ili ne mogu biti prisutni u Ukrajini sa ovom ili onom silom, jer će izgledati kao da je Ukrajina uvukla NATO u rat, onda on želi da postavi pitanje u vezi Izraela.

"Izrael nije član Alijanse. Ali države članice NATO branile su Izrael, pokazale da Izrael nije ostavljen sam. Ovo je pouka i odgovor svima koji na različitim kontinentima govore da Ukrajini treba pomoći veoma pažljivo kako ne bi uvukli zemlje NATO u rat", istakao je Zelenski.

11.50 Si predložio četiri principa za rešavanje situacije u Ukrajini

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je danas da je predložio četiri principa kako bi se sprečilo da se ukrajinska kriza otme kontroli i da bi mir što pre bio ponovo uspostavljen, prenela je Sinhua. Opširnije u posebnoj vesti.

11.10 Rojters: Crnomorski sporazum između Rusije i Ukrajine umalo postignut prošlog meseca

Rusija i Ukrajina su dva meseca pregovarale sa Turskom o sporazumu o bezbednosti brodova u Crnom moru i postigle dogovor o tekstu koji je Ankara trebalo da objavi prošlog meseca, ali se onda Kijev iznenada povukao, rekli su izvori za "Reuters".

U martu je postignut sporazum kojim bi se "osigurala bezbednost trgovačkih brodova u Crnom moru", i iako Ukrajina nije htela formalno da ga potpiše, Kijev je dao saglasnost da predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan to objavi 30. marta, dan uoči kritičnih regionalnih izbora, rekli su izvori.

"U poslednjem trenutku, Ukrajina se iznenada povukla i dogovor je propao", rekao je jedan od četiri izvora koji su pričali za "Reuters".

Turska, zajedno sa generalnim sekretarom UN-a Antonijom Gutešerom mesecima pokušava da natera trgovačke brodove da slobodnije plove Crnim morem, koje je u nekim oblastima pretvoreno u pravu ratnu zonu otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Rusija se povukla iz sporazuma o crnomorskom žitu prošlog jula, žaleći se da se njen sopstveni izvoz hrane đubriva suočava sa preprekama i da ne ide dovoljno ukrajinskog žita u zemlje kojima je potrebna.

09.50 Grosi: Svet opasno blizu nuklearnog akcidenta zbog učestalih napada na Zaporožje

Ambasador Ukrajine u UN Sergij Kislica optužio je Rusiju za "dobro planiranu operaciju lažne zastave" koja ugrožava nuklearnu elektranu u Zaporožju, okupiranu od strane Rusije, dok su dve zemlje razmenjivale optužbe u Savetu bezbednosti UN zbog navodnih napda na najveću nuklearnu stanicu u Evropi.

Nuklearna elektrana u Zaporožju je navodno pretrpela najmanje tri direktna udara 7. aprila i još jedan napad dronom na obližnji centar za obuku 9. aprila.

Associated Press

Šef međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je, bez pripisivanja krivice, da su "nepromišljeni" napadi doveli svet "opasno blizu nuklearnog akcidenta".

"Dozvolite mi da to jasno kažem. Dve godine rata teško opterećuju nuklearnu bezbednost elektrane", rekao je.

08.55 Makron se zalaže za "olimpijsko primirje" tokom Igara u Parizu

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je inicijativu za prekid vatre u glavnim sukobima koji su u toku u svetu, uključujući i rat u Ukrajini, tokom Olimpijskih igara u Parizu, računajući na pomoć kineskog lidera tim povodom.

Makron je u velikom intervjuu za francuske medije BFM-TV i RMC, rekao da će pokušati da dâ sve od sebe za "olimpijsko primirje", objašnjavajući da misli na rat između Izraela i Hamasa, i na rat između Rusije i Ukrajine, kao i u Sudanu.

"Lider Kine će doći u Pariz za nekoliko nedelja. Zamolio sam ga da pomogne. I 2022. smo se suočili sa takvim zadatkom pred Zimske olimpijske igre, čiji je domaćin bila Kina. Tako da i ovo može biti diplomatski trenutak za mir", rekao je francuski predsednik.

Tanjug/AP/Sarah Meyssonnier

 

07.31 Borelj: Agresivni rat Rusije protiv Ukrajine egzistencijalna pretnja Evropi

Rat Rusije protiv Ukrajine predstavlja egzistencijalnu pretnju za celu Evropsku uniju i primorao je Uniju da stavi odbranu u centar sopstvene bezbednosne politike, ocenio je visoki predstavnik EU Žozep Borelj.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

On navodi da je potrebna promena paradigme evropske odbrane, napominjući da je Evropa predugo delegirala svoju bezbednost na SAD i u poslednjih 30 godina, nakon pada Berlinskog zida, dozvolila "tiho razoružanje".

06.00 Ruska invazija u novoj fazi: Učestali napadi na ukrajinski energetski sektor

Ruska invazija na Ukrajinu je ušla u novu fazu, prenosi BBC. Napadi dronovima i raketama na ukrajinsku energetsku infrastrukturu su sada učestali i masovni, i opterućuju ukrajinsku protivvazdušnu odbranu. U vazdušnim udarima se često koriste iranski dronovi Šahed, koje je Iran koristio i prilikom napada na Izrael. 

Komentari (0)

Evropa