Evropa

Berbok: EU pozvala Beograd da smanji broj vojnika na administrativnoj liniji

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

02/10/2023

-

16:35

Berbok: EU pozvala Beograd da smanji broj vojnika na administrativnoj liniji
Berbok: EU pozvala Beograd da smanji broj vojnika na administrativnoj liniji - Copyright Tanjug / Michael Kappeler/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas da je na sastanku šefova diplomatija EU u Kijevu upućen "hitan apel" Srbiji da smanji broj vojnika na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom.

Ona je rekla da je EU pozivala srpsku vladu da povuče vojnike s obzirom na napetu situaciju između Beograda i Prištine, prenosi "Berliner cajtung".

"Srbija mora da smanji trupe na granici", navela je Berbok na marginama sastanka ministara spoljnih poslova EU u Kijevu.

Ona je dodala da ne bi trebalo da bude "daljih tenzija između Srbije i Kosova".

"Berliner cajtung" navodi da su se, u međuvremenu, predstavnici vladajućih stranaka -nemačkih socijaldemokrata (SPD), Zelenih i Liberala (FDP) izjasnili za povećanje prisustva Bundesvera u mirovnim snagama Kfora pod komandom NATO.

Osvrćući se ranije danas na saopštenje koje je dato u Vašingtonu i Briselu, a odnosi se na prekomerno angažovanje Vojske Srbije u zahvatu administrativne linije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je da nije bilo podizanja pune borbene gotovosti Vojske Srbije, već isključivo pojačanog prisustva jedinica u KBS i u zahvatu administrativne linije.

"Nakon izbijanja bezbednosne krize, VS poštujući i sprovodeći naređenja, podigla je prisustvo u zahvatu KBS. Već 25. septembra 8.350 je bila brojna veličina angažovanih pripadnika ne samo u zoni administrativne linije u KBS, već i u sastavima jedinica koje su razmeštene blizu administrativne linije. Iz vojničkog ugla da smatram da su svi komentari u vezi sa time nepotrebni", naveo je Mojsilović na današnjoj konferenciji za medije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa