Region

Kovačević: Mora se uvažiti činjenica da je srpski jezik većinski u Crnoj Gori

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2024

-

13:25

Kovačević: Mora se uvažiti činjenica da je srpski jezik većinski u Crnoj Gori
Marko Kovačević - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Opštine Nikšić i poslanik Nove srpske demokratije (NSD) Marko Kovačević komentarisao je rezultate popisa stanovništva i izrazio zadovoljstvo procentom zastupljenosti srpskog naroda u stanovništvu Crne Gore, posebno sa procentom onih koji su se izjasnili da govore srpskim jezikom.

"U tom smislu, potvrdila se realnost koje smo svi bili svesni, a to je da se mora uvažiti činjenica da je srpski jezik većinski u Crnoj Gori i mora institucionalno da bude zastupljen u skladu sa onim što je pokazao popis stanovništva“, kazao je Kovačević gostujući na TVCG.

Osvrnuo se i na komentare da je pobedila građanska Crna Gora i kazao da bi to faktički značilo da je više građana Crne Gore u odnosu na one druge.

"Koga DPS ne smatra građanima Crne Gore to je drugo pitanje koje možemo da pretpostavimo. Ne bih voleo da se to odnosi na pripadnike srpskog naroda koji su, kao što vidimo, trećina u Crnoj Gori. Moramo voditi računa o čemu pričamo, svi smo građani Crne Gore, a takvi vidovi borbe protiv srpskog naroda su bili zastupljeni u Austrougarskoj monarhiji pa je Svetozar Miletić morao da napominje vlasti u toj državi da mi jesmo Srbi, ali smo i građani“, kazao je Kovačević.

Nada se da u današnjoj Crnoj Gori to neće morati da rade.

Komentarišući izmene Ustava, što je pored Kovačević pomenuo i potpredsednik Vlade i lider Demokrata Aleksa Bečić, a govoreći i o činjenici koliko bi to u stvari bilo jednostavno, poslanik NSD kaže da u Crnoj Gori postoji disbalans u onome što je realno stanje i onom što stoji u Ustavu.

"Moramo ispoštovati ono što je slika Crne Gore po pitanju jezika. To je demokratski i pravedno. Znamo kakve su sve prepreke što se tiče same promene Ustava ali moramo oformiti radne timove koji bi na tome radili. Nema nikakvog razloga da se bilo ko protivi inicijativi da srpski jezik bude službeni jezik u Crnoj Gori. U sistemu školstva treba promeniti stvari na način gde srpski jezik dobija mesto koji mu po popisu stanovništva pripada. Imamo naziv predmeta koji je malo rogobatan a treba menjati stvari u odnosu na realnost u Crnoj Gori“, kazao je Kovačević.

On navodi da je ovo pitanje zbog kog crnogorsko društvo ima traume iz prethodnog perioda.

"Sasvim sigurno ih moramo rešiti. Ako imate stanje da je srpski jezik bio većinski u Crnoj Gori 2003. godine, pa ste uprkos tome doneli Ustav koji ide kontra toga jezika, koji je većinski u Crnoj Gori, pa vam se ipak na popisu 2011. godine pokaže da je i pored pritisaka srpski i dalje većinski, i vi ništa ne radite po tom pitanju preko 10 godina. Pa dobijemo popis 2023. godine kada je srpski jezik opet većinski u Crnoj Gori – je li normalno da se ništa ne radi po tom pitanju“, upitao je Kovačević.

Pita i da li je pravedno da taj jezik dobije status koji mu daju građani na popisima.

"Ova pitanja nose određene traume. Znamo da su 2004. godine otpušteni profesori koji su branili Ustav kad je jezik bio srpski i naziv jezika koji se tako zove. Tada je poslata poruka bivšeg režima da će svako ko se ne povinuje proći kao što su prošli ti profesori, ukoliko prate taj put. Vidimo da je srpski jezik sada većinski i moramo poslati poruku da će se to uvažiti, ne ugrožavajući nikoga drugoga. Mislim da smo zreli da to uradimo kao društvo i da načinimo korak napred“, kazao je Kovačević.

 

Komentari (0)

Evropa