Region

Milorad Pupovac: Za zločin nad Srbima u Varivodama još niko nije osuđen

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2024

-

17:01

Milorad Pupovac: Za zločin nad Srbima u Varivodama još niko nije osuđen
Milorad Pupovac: Za zločin nad Srbima u Varivodama još niko nije osuđen - Copyright Euronews Centar

veličina teksta

Aa Aa

Srpsko narodno veće (SNV) i Opština Kistanje obeležili su danas godišnjicu zločina nad srpskim civilima u selu Varivode kod Kistanja, koja se dogodila 1995, a predsednik SNV-a Milorad Pupovac istakao je da za taj zločin pripadnika Hrvatske vojske (HV) u proteklih 29 godina još niko nije osuđen.

"Do suđenja nije došlo jer se konstatovalo da nema dokaza na osnovu kojih bi se moglo suditi", rekao je Pupovac na komemoraciji i dodao da je poznato da se u Hrvatskoj "kada je trebalo suditi, sudilo i bez dokaza i s lažnim svedocima", prenela je agencija Hina.

Devetoro srpskih civila ubijeno je 28. septembra 1995. u Varivodama u šibenskom zaleđu. Svi stradali bili su stari između 55 i 84 godine.

Pupovac je rekao da je pre 29 godina u to selo ušao kamion s obeležjima HV-a i pet-šest vojnika koji su ubili devetoro nedužnih civila u kućama na kojima su bile okačene bele zastave. I to, dodao je, nakon što ih je pre "Oluje" hrvatska vlast pozvala da ostanu i obećala im zaštitu.

Pupovac je pozvao na isti tretman prema svim žrtvama rata, bez obzira na to o kojoj je nacionalnosti reč.

Na komemoraciji su bili izaslanici predsednika Hrvatske, izaslanik premijera i predsednika Sabora, uz lokalne zvaničnike, a rukovodilac "Documente" - centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič poimenice je navela imena žrtava.

Ona smatra da niko do danas nije osuđen zbog neefikasnosti istražnih postupaka i "zavere ćutanja među učesnicima, petoricom-šestoricom hrvatskih vojnika".

Rekla je i da nju posebno zabrinjava aktuelna društvena klima u kojoj se slavi pobeda hrvatske vojske u "Oluji" i dodala da je u toj operaciji ubijeno više od šestotina civila.

Govoreći o toj klimi, rekla je kako smo "ove godine gledali ružno lice Hrvatske u marširanju Skeje i veterana HOS-a, kao i koncert u Imotskom gde se otvoreno veličalo ustaštvo". 

"Policija i državno tužilaštvo obavezni su da odlučnije reaguju", rekla je i dodala da je "sankcionisanje ustaškog pozdrava samo jedno od rešenja". 

Posebno je istakla da Hrvatska nema politiku pamćenja svih žrtava jer "hrvatske vlade uzastopno vode politiku nepriznavanja žrtava rata koje nisu bili Hrvati" i dodala da treba pamtiti sve ubijene - Hrvate, Srbe, Albance, Mađare, Čehe...

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa