Region

OEBS: Za ulazak u EU do 2028. neophodno unaprediti demokratiju

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2024

-

10:30

OEBS: Za ulazak u EU do 2028. neophodno unaprediti demokratiju
OEBS: Za ulazak u EU do 2028. neophodno unaprediti demokratiju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Da bi Crna Gora do 2028. postala članica Evropske unije neophodno je da unapredi demokratiju, a prvi korak ka tome je reforma izbornog zakonodavstva, poručili cu članovi OEBS-ove grupe eksperata za političke partije koji su boravili u Cnoj Gori.

"Jedan od osnovnih problema je pitanje zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja. Unapređivanje tog zakona je od ključne važnosti ako želite da imate institucionalizovane partije što je veoma važno za funkcionisanje demokratije", kaže iz grupe eksperata OEBS-a Fernando Kasal Bertoa.

Izmene zakona, ističu OEBS-ovi eksperti, važne su kako bi se povećala ransparentnost i stvorili jednaki uslovi za političke stranke.

"Glavna preporuka je povećanje javnog finansiranja političkih partija i njegovo proširenje na vanparlamentarne stranke. Takođe, važno je jasno uspostavljanje ograničenja donacija i posebno pitanje transparentnosti i nadzora. Važno je da Agencija za sprečavanje korupcije ima dovoljno ovlašćenja,odnosno kapaciteta da istraži ilegalne izvore finansiranja. U tom smislu, neophodno je uspostaviti i odgovarajuće sankcije koje bi bile srazmerne i realne", preporučuje Bertoa.

Poručuju da treba insistirati na javnom finansiranju političkih partija jer ono, kako navode, doprinosi jačanju stranaka i smanjuje korupciju.

"Javni novac je lakše kontrolisati nego privatne izvore finansiranja. A što više novca stiže od države, to će partijama manje biti potrebno finansiranje iz privatnih ili čak ilegalnih izvora”, kaže Bertoa, preneo je portal RTCG.

OEBS-ovi eksperti u izveštaju konstatuju i da bi trebalo razmisliti o tome da se izbori održavaju u istom danu. Time bi se, ističu, povećala transparentnost, smanjili troškovi, i mogućnosti za zloupotrebe.

Komentari (0)

Evropa