Region

Grlić Radman: Izostanak Srbije sa dubrovačkog skupa bio bi neuspeh

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2024

-

14:40

Grlić Radman: Izostanak Srbije sa dubrovačkog skupa bio bi neuspeh
Grlić Radman: Izostanak Srbije sa dubrovačkog skupa bio bi neuspeh - Copyright Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

veličina teksta

Aa Aa

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman kaže da bi izostanak Srbije sa samita u Dubrovniku bio neuspeh i dodao da je u hrvatskoj javnosti tim povodom plasirano "nešto što nije tačno".

"Izostanak Srbije bi bio neuspeh", rekao je Grlić Radman i dodao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozdravio skup, zahvalio na organizaciji i pozivu na učešću.

Ministar je takođe rekao da je Vučić hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću neformalno uputio poziv da poseti Srbiju "u nekom trenutku, kada se za to steknu uslovi".

Na pitanje novinara da li ima dijaloga sa predsednikom Srbije, s obzirom na to da "Srbija održava odnose s Rusijom i nije joj nametnula sankcije", Grlić Radman je rekao:

"Ima dijaloga, naravno (...) Bitno je ono s čime se on složio, a složio se s deklaracijom koja javno i snažno izražava podršku Ukrajini", rekao je Grlić Radman novinarima uoči današnjeg 9. Zagebačkog bezbednosnog foruma.

U Dubrovačkoj deklaraciji se, između ostalog, navodi da zemlje učesnice skupa "najstrože osuđuju ovaj ničim izazvan, neopravdan i nezakonit ruski osvajački rat protiv Ukrajine, ... zločin protiv ukrajinskog naroda, očito kršenje međunarodnog prava, ... i veliku pretnju miru, sigurnosti jugoistočne Evrope, celog evropskog kontinenta i sveta", prenosi Hina.

Grlić Radman je najavio za 17. oktobar koordinacioni sastanak na nivou državnih sekretara na kojem će biti verifikovan katalog otvorenih pitanja, uključujući potragu za nestalima, procesuiranje ratnih zločina, povratak arhivske građe i pitanje granica.

"Kada se usaglasimo oko kataloga otvorenih pitanja onda ćemo dogovoriti program rešavanja tih pitanja", rekao je šef hrvatske diplomatije i potvrdio da je juče od srpskog kolega Marka Đurića "dobio saglasnost i volju za zajednički pristup tim temama".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa