Region

Grlić Radman: Interes Hrvatske je unapređenje odnosa sa Srbijom

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2024

-

15:20

Grlić Radman: Interes Hrvatske je unapređenje odnosa sa Srbijom
Grlić Radman: Interes Hrvatske je unapređenje odnosa sa Srbijom - Copyright Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je danas da je interes Hrvatske unapređenje odnosa i rešavanje otvorenih pitanja sa Srbijom, kao i da se nada da će i sa novom Vladom Srbije imati otvoren i konstruktivan dijalog koji će dovesti do pozitivnih pomaka. 

On je prilikom posete Subotici rekao da pod otvorenim pitanjima misli na ona koja su "legat prošlosti".

"Dakle sve ovo se radi u cilju rešavanja bilateralnih pitanja dve države i radi jačanja položaja Hrvata u Vojvodini, odnosno Srbiji", rekao je Gordan Grlić Radman.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije Tomislav Žigmanov rekao je da je sa Grlić Radmanom razgovarao o društvenom položaju hrvatske zajednice u Srbiji, kao i brojnim postignućima u prethodnih nekoliko godina.

"Najjače postignuće je skidanje stigme sa Hrvata kao eventualnih neprijatelja unutar našeg društva, rekonstrukcija negativnih stereotipa koji postoje kada su u pitanju Hrvati u Srbiji. To je za posledicu imalo relaksiranje velikog broja građana kada je u pitanju spremnost da ulaze u proces društvenog života, da iskazuju interes za očuvanjem svog identiteta, da doprinose radu institucija Hrvatske zajednice, a s druge strane i mi kao Zajednica uspeli smo da kroz participaciju u određenim društvenim procesima ostvarimo rezultate", rekao je Žigmanov.

Dodao je da ono što još uvek u potpunosti nije ostvareno jesu pitanja zagarantovanih mandata, obima finansijskih sredstava koje su Zajednici na raspolaganju i uključivanje u procese donošenja odluka kada su u pitanju odnosi sa Hrvatskom i neka očekivanja u razvoju inkluzivnih politika od strane institucija Hrvatske.

Grlić Radman posetio je Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Hrvatsko nacionalno veće u Srbiji, Hrvatski dom - Maticu, kao i vrtiće "Marija Petković - Sunčica" i "Anđeli čuvari" u Tavankutu u čiju izgradnju i rekonstrukciju je hrvatska Vlada izdvojila sredstva u visini od oko milion evra.

Pored obilazaka obavljen je i sastanak sa predstavnicima hrvatske zajednice u Subotici tokom kog se govorilo o realizovanim projektima, položaju Hrvata u Srbiji i brojnim otvorenim pitanjima između dve države.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa