Region

SNSD:Pobedili smo na lokalnim izborima u 47 opština, u još 3 sa koalicinim partnerima

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2024

-

20:24

SNSD:Pobedili smo na lokalnim izborima u 47 opština, u još 3 sa koalicinim partnerima
SNSD:Pobedili smo na lokalnim izborima u 47 opština, u još 3 sa koalicinim partnerima - Copyright Prinstscreen YouTube/ Savez nezavisnih socijaldemokrata

veličina teksta

Aa Aa

Portparol SNSD Radovan Kovačević izjavio je da su kandidati te stranke na lokalnim izborima u Republici Srpskoj pobedili u 47 opština, i u još tri sa koalicionim partnerima.

''Širom Republike Srpske naši kandidati će da slave. Ostajemo spremni da se odupremo svim pritiscima kako spolja, tako iznutra. Ovim izborima dobili smo potvrdu da smo na pravom putu. Politika Milorada Dodika uživa puno poverenje građana Republike Srpske'', rekao je Kovačević, a prenosi RTRS.

On je prethodno izjavio da SNSD može da proglasi pobedu u Laktašima, Istočnom Novom Sarajevu i Trnovu, gde, kako je rekao, kandidati za načelnike i gradonačelnike iz te stranke nisu imali protivkandidate.

Današnji lokalni izbori u Bosni i Hercegovini osmi su od proglašenja nezavisnosti 1992. i na njima se biraju  načelnici opština i gradonačelnici gradova, kao i opštinska i gradska veća i skupštine u 143 lokalne zajednice - 111 opština, 32 grada i Brčko Distrikt, koji je posebna administrativna jedinica.

Ukupan broj birača upisanih u birački spisak BiH je  3,4 miliona.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH odlučila je danas da, zbog katastrofalnih poplava, izbore odloži u četiri opštine FBiH - Jablanici, Konjicu, Kiseljaku, Kreševu i na tri biračka mesta u Fojnici. Izbori u tim mestima će biti održani kada se za to budu stekli uslovi, najavljeno je iz CIK BiH.

Na izborima učestvuje 110 političkih stranaka, 386 kandidata je za gradonačelničke i načelničke pozicije.  Više od 25.700 kandidata će se boriti za mesta u parlamentima lokalnih zajednica. Očekivani troškovi izbora su 9,7 miliona evra, 

Od 386 kandidata za načelnike i gradonačelnike u BiH, samo je 29 žena odnosno 7,5 odsto.

Komentari (0)

Evropa