Region

Nastavlja se potraga za desetinama nestalih u katastrofalnim poplavama u BiH

Komentari

Autor: Klix.ba

05/10/2024

-

08:15

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Danas će se nastaviti potraga za nestalima u katastrofalnim poplavama koje su pogodile područje Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Kreševa i Fojnice u Federaciji BiH.

Federalna uprava civilne zaštite raspoređuje ekipe ljudi na lokacije na kojima se sumnja da ima nestalih. Prema nezvaničnim informacijama, reč je o desetinama povređenih, nestalih i nastradalih.

Mnoge kuće su zatrpane usled odrona, pa je na teren pristigla i dodatna mehanizacija, prenosi Klix.ba.

Tanjug/AP/Armin Durgut

 

U toku je i krizni štab kako bi se koordinirao rad spasioca, a detaljnije informacije o stanju na terenu bi trebalo da budu poznate nakon završetka sastanka.

Na terenu su juče bili i pripadnici Gorske službe spasavanja, ali su oni sinoć povučeni iz potrage za nestalima.

Tanjug/AP/Armin Durgut

 

Predsednik GSS-a FBiH Dženadin Veladžić za Klix.ba je kazao juče da je ova služba bila prva na terenu i da su odmah na raspolaganje stavili i njihovu K9 jedinicu, koja uključuje pse tragače, koji su u ovakvim trenucima od velike važnosti. Međutim, poziv od Civilne zaštite da angažuju pse nikada nije stigao.

Inače, u potragu se nije moguće uključiti volonterski, a nadležni ne dozvoljavaju pristup civilima iz straha da je previše rizično.

Tanjug/AP/Armin Durgut

 

Najteža situacija je u Donjoj Jablanici, gde se sumnja da je kamenolom uzrokovao tragediju u naselju, koje je potpuno zatrpano granitnim otpadom. Takođe je situacija teška i u Buturović Polju, a najmanje 19 nastradalih je već pronađeno u nekoliko mesta koje su zahvatile poplave i odroni. Najviše ih je u Jablanici, a potvrđena su tri smrtna slučaja i u Fojnici.

Komentari (0)

Evropa