Evropa

Broj antisemitskih zločina u Nemačkoj udvostručen u odnosu na prošlu godinu

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2024

-

23:21

Broj antisemitskih zločina u Nemačkoj udvostručen u odnosu na prošlu godinu
Broj antisemitskih zločina u Nemačkoj udvostručen u odnosu na prošlu godinu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Broj antisemitskih zločina u Nemačkoj udvostručen je u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Policija je ove godine registrovala više od 3.200 zločina motivisanih antisemitizmom, što je duplo više u odnosu na isti period prošle godine, navedeno je u saopštenju, preneo je Tagesšau. 
Povod za saopštenje je predstojeća prva godišnjica napada Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. godine.

Brojke uključuju antisemitske zločine sa i bez pozivanja na aktuelni rat na Bliskom istoku. 

Od 7. oktobra 2023. godine policija je registrovala skoro 8.500 politički motivisanih zločina u vezi sa bliskoistočnim ratom, od kojih su 3.464 zločina klasifikovana kao antisemitske. 

Većina ovih slučajeva se odnosila na oštećenje imovine i podsticanje mržnje.Uoči godišnjice napada na Izrael, nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer je još jednom upozorila na uticaj bliskoistočnog sukoba na bezbednost Nemačke.

"Pretnja od islamističkog, antisemitskog i antiizraelskog nasilja je velika“, istakla je ona i poručila da naročito sada, s obzirom na drastičan porast antisemitskih zločina u Nemačkoj, odgovornost društva je da učini sve što može da zaštiti Jevreje.

Fezer je istakla da su savezni organi bezbednosti "posebno budni" uoči godišnjice. 

Povodom predstojeće godišnjice, Kancelarija za zaštitu Ustava je već upozorila na radikalizaciju propalestinske protestne scene. 

"Trenutna situacija ima veliki potencijal za polarizaciju i radikalizaciju, čak i ranije umerenih akata", izjavio je šef nemačke Savezne kancelarije za zaštitu Ustava Tomas Haldenvang.
U jutro 7. oktobra, stotine boraca palestinske militante grupe Hamas prešlo je u južni Izrael iz Pojasa Gaze. 

Prema izraelskim podacima, ukupno 1.205 ljudi, uglavnom civila, ubijeno je u nekoliko gradova, na muzičkom festivalu i odvedeni su kao taoci u Pojas Gaze. 

Od 251 taoca koje je oteo Hamas, 97 se i dalje nalazi u Pojasu Gaze u rukama Hamsa.

Izrael je zvanično proglasio 33 mrtvima. Izrael je potom preduzeo masovnu vojnu akciju u Pojasu Gaze, u kojoj je prema podacima zdravstvenih institucija Hamasa ubijeno više od 41.780 ljudi.
 

Komentari (0)

Evropa