Region

Plenković: Članice UN imaju pravo da biraju put i ne zavise od dozvole suseda

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2024

-

21:19

Plenković: Članice UN imaju pravo da biraju put i ne zavise od dozvole suseda
Plenković: Članice UN imaju pravo da biraju put i ne zavise od dozvole suseda - Copyright Tanjug AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Sve članice Ujedinjenih nacija imaju pravo da same biraju svoj put i ne zavise od dozvole suseda, izjavio je danas u govoru pred Generalnom skupštinom UN hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je dodao da Hrvatska ima čvrsto uverenje da u svetu koji se suočava sa sve intenzivnijim krizama, od Ukrajine do Gaze i Sudana svaka nacija ima pravo na samoopredeljenje i zaštitu prema Povelji UN, preneo je HRT. 

Kao zemlja koja je prošla kroz sukob i bolan proces posleratnog oporavka, Hrvatska iz prve ruke razume vrednost mira, bezbednosti i međunarodne solidarnosti!, kazao je on.

Plenković je dodao da se u tom smislu Hrvatska neće umoriti u  podršci ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu kao i pružanju pomoći.

Kako je naveo, evidentna je takođe pretnja od šireg sukoba na Bliskom istoku i istovremeno pozvao na trenutno i bezuslovno oslobađanje svih preostalih talaca I na uključivanje obe strane u istinske pregovore kako bi se prekinula neprijateljstva i sprečila dalja eskalacija. 

On se osvrnuo i na jugoistok Evrope i rekao da je Hrvatska primer uspešne integracije u E ropsku uniju i NATO kao i da to daje "autoritet" najmlađoj članici Unije u "zalaganju za mir, stabilnost i evropske težnje suseda".

On je ukazao da je za Hrvatsku  od posebne važnosti stabilnost susedne Bosne i Hercegovine.

"Za postizanje sigurnosti i stabilnosti u zemlji mora se osigurati puna ustavna ravnopravnost tri konstitutivnih naroda - Hrvata, Bošnjaka i Srba, a Dejtonsko-pariski sporazumi, mirovni ugovori kojima je završen rat i potvrđena multinacionalnost, multikonfesionalnost i multikulturalnost Bosne i Hercegovine, moraju se održati", naveo je Plenković.

Hrvatski zvaničnik je kazao i da ove godine kada je Hrvatska potpredsedavajuća zemlja Komisije UN za izgradnju mira, ona želi da nastavi da radi na tri stuba mira a to su bezbednost, razvoj i ljudska prava.

 

Komentari (0)

Evropa