Region

Srpski povratnici u Gubinu kod Livna decenijama žive bez vode, a nemaju ni put

Komentari

Autor: Tanjug

02/09/2024

-

10:43

Srpski povratnici u Gubinu kod Livna decenijama žive bez vode, a nemaju ni put
Srpski povratnici u Gubinu kod Livna decenijama žive bez vode, a nemaju ni put - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Malobrojni srpski povratnici u srpskom selu Gubin kod Livna u Federaciji BiH decenijama žive bez vode, a povratnički život im dodatno otežava i loš makadamski put, kaže Obrad Vukovljak iz Udruženja "Ognjište", uz apel lokalnim i federalnim vlastima da im pomognu.  

Vukovljak kaže da danas u ovom selu živi tridesetak sprskih povratnika, mahom starije životne dobi.

Ističe da meštani ovog sela vodu kupuju u cisternama u Livnu, jer kada je sušna godina, kao što je ova, nema kiše koja bi napunila bunare.  

On je naglasio da je voda neophodna malobrojnim srpskim povratnicima koji žive u ovom selu, ali da im je neophodan i dobar put, budući da su im najbliža prodavnica i lekar udaljeni oko 50 kilometara.  

"Prašina i rupe su naša svakodnevnica. To nam stvara dodatne probleme jer se auta uništavaju i teško se dolazi do odredišta", naveo je Vukovljak u izjavi za Srnu.  

On je podsetio da gradske vlasti u Livnu ne vode dovoljno računa o meštanima ovog sela, što je i vidljivo.  

"Apelujemo na vlasti u Livnu, Federaciji BiH (FBiH) i Republici Srpskoj da nam pomognu, da nam se napravi put i obezbedi voda. Tragično je da u 21. veku ljudi žive faktički odsečeni od sveta", poručio je Vukovljak.  

U ovom selu u srcu Dinare, iako malobrojni srpski povratnici opstaju i uprkos brojnim problemima, jedan od njih je i loš signal za mobilnu telefoniju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa