Region

Ćosić: Sudije da budu hrabre i kažu da neće da se bave montiranim procesima

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2024

-

11:25

Ćosić: Sudije da budu hrabre i kažu da neće da se bave montiranim procesima
Ćosić: Sudije da budu hrabre i kažu da neće da se bave montiranim procesima - Copyright Prinskrin/Youtube/BN TV

veličina teksta

Aa Aa

U Sudu BiH u Sarajevu danas će biti nastavljen proces protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, a gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić kaže da u tom predmetu ne postoji krivična odgovornost i da bi bilo dobro kada bi sudije imale hrabrosti i rekle da neće da se bave montiranim procesima.

"Nema elemenata za ono što se stavlja na teret Dodiku i Lukiću. Bilo bi dobro kada bi sudije imale hrabrosti da kažu da neće da se bave montiranim procesima. Kada bi Sud BiH tako postupio i poverenje ljudi u ovu instituciju bi poraslo", rekao je Ćosić za RTRS.

Za današnje ročište, koje je zakazano za 13 sati, Ćosić kaže da je jedno u nizu na kojima Tužilaštvo pokušava da formira predmet koji ne postoji.

"Јasno se vidi da tužilački tim nema predmet i da svi dokazi koje iznose idu u korist Dodiku koji je, vršeći dužnost predsednika, postupao u skladu sa Ustavom i zakonom i poštovao odluke Narodne skupštine", istakao je Ćosić.

Ponovio je da je proces protiv Dodika i Lukića montiran, a optužnica besmislena.

"Što duže ovaj proces traje, to pokazuje da predmet ne postoji, ovo je politički proces protiv institucije predsednika čiji je cilj zabrana političkog delovanja Dodika", naveo je Ćosić.

Rekao je da će i danas biti pred Sudom BiH kako bi pružio podršku predsedniku Srpske.

"Republika Srpska brani Dodika kao predsednika Republike, brani instituciju predsednika", poručio je Ćosić.

Dodik i Lukić se terete za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, koji u Republici Srpskoj nije priznat za visokog predstavnika jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa