Region

Situacija sa požarima u Dalmaciji povoljnija, ali je daleko od kontrole vatrogasaca

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2024

-

10:06

Situacija sa požarima u Dalmaciji povoljnija, ali je daleko od kontrole vatrogasaca
Situacija sa požarima u Dalmaciji povoljnija, ali je daleko od kontrole vatrogasaca - Copyright Tanjug/HINA/Miroslav Lelas

veličina teksta

Aa Aa

Situacija na požarištima u Dalmaciji trenutno je povoljnija, ali je daleko od toga da se može reći da je pod kontrolom vatrogasaca, izjavio je danas pomoćnik glavnog vatrogasnog komandira Joško Grančić.

"Požar u Zemuniku je pod kontrolom. A što se tiče požara u Skradinu i Tučepima, oni su i dalje aktivni. U Skradinu je procenjena trenutna površina od oko 780 hektara. Uz vatrogasce Šibensko-kninske županije, u pomoći su stigli vatrogasci Splitsko-dalmatinske županije i zadarske županije. Tokom noći je upućena pomoć i iz Karlovačke županije", rekao je Grančić gostujući u Dnevniku HRT-a.

Trenutno na terenu deluju dva protivpožarna aviona: kanader i dva ertraktora. U Tučepima, pored Makarske, na terenu je oko 250 vatrogasaca i dva protivpožarna kanadera.

Požar je, kaže, i dalje aktivan, ali se ne širi.

"Kuće i naselja nisu direktno ugrožene, iako vetar može promeniti smer i opet izazvati dodatne poteškoće", rekao je Grančić.

Što se požara u Tučepima tiče, tu je tokom noći ijekom noći pozvana dislokacija vatrogasaca iz grada Zagreba, a još uvek su u pripravnosti vatrogasci iz Ličko-senjske i Koprivničko-križevačke županije da se priključe na požare ako bude potrebno.

"Kako sad stvari stoje, to ne bi trebalo da se dogodi", rekao je Grančić.

Požar na području Smokovića, u Zadarskoj županiji, noćas je stavljen pod nadzor, u Tučepima su vatrogasci odbranili kuće, a u Šibensko-kninskoj županiji cilj im je da spreče širenje vatre u Nacionalni park Krka, objavila je jutros Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

Zbog bezbednosti posetilaca, glavni vatrogasni komandir je predložio da se danas zabrani ulazak turistima u Nacionalni park Krka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa