Region

Od 32 imena, 26 ministara: Veliki zadaci pred "najglomaznijom" vladom u istoriji Crne Gore

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N. Z.

25/07/2024

-

19:30

Od 32 imena, 26 ministara: Veliki zadaci pred "najglomaznijom" vladom u istoriji Crne Gore
Skupština Crne Gore - Copyright Skupština Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

U Skupštini Crne Gore 23. jula izglasana je rekonstrukcija Vlade Milojka Spajiće, čime su deo izvršene vlasti postale stranke nekadašnjeg Demokratskog fronta, kao i Bošnjačka stranka. Time je ispunjeno obećanje dato još krajem oktobra, a rekonstruisana vlada ima čak 32  rukovodeće  pozicije, te 26 ministarskih mesta.

Nova Vlada Crne Gore biće "inkluzivna, stabilna i evropska", kažu iz Spajićevog Pokreta Evropa sad. Analitičari, ipak, nemaju mnogo dileme kada konstatuju da je ovakva rekonstrukcija rezultat "partijske trgovine". I dok kao ključnu novost vide ulazak Bošnjačke stranke, koja je, inače, godinama važila za partnera Demokratske partije socijalista u vreme Mila Đukanovića, ulazak ove partije u vlast vide i kao "protivtežu prosrpskom bloku" u novoj vladi.

Spajićeva vlada, podsetimo, prethodno je imala 19 ministarstava i 23 člana, a rekonstrukcija je rezultat koalicionog dogovora postignutog sa partijama Andrije Mandića i Milana Kneževića prilikom formiranja 44. crnogorske vlade potpisanog pre devet meseci sa ciljem osiguravanja parlamentarne većine. Stranke Mandića i Kneževića, kao i Bošnjačka stranka dobile su ukupno osam resora i po jedno potpredsedničko mesto.

Ko je nov u novoj vladi?

Spajić je, obrazlažući predlog za rekonstrukciju Vlade, rekao da će ovo biti "istorijska Vlada".

"Imamo istorijsku većinu, koja je testament da će Crna Gora biti stabilna i da će zemlja moći da se posveti suštinskim temama, integracijama, ekonomiji i socijalnoj politici", rekao je Spajić dodajući da je "Crna Gora najpomirenija u svojoj istoriji".

Bošnjačka stranka, koju predvodi Ervin Ibrahimović, donela je u ponedeljak veče na sednici Glavnog odbora partije odluku o učešću u Spajićevoj vladi. U rekonstruisanoj Vladi, Bošnjačka stranka ima jedno potpredsedničko i pet ministarskih mesta, a lider te partije biće novi ministar spoljnih poslova i potpredsednik Vlade za međunarodne odnose, prenosi Glas Amerike.

Ibrahimovićeva stranka imaće svoje kadrove i na pozicijama ministra za dijasporu (Mirsad Azemović), ministra za regionalni investicioni razvoj i saradnju sa nevladinim organizacijama (Ernad Suljević), ministra rudarstva, nafte i gasa (Admir Šahmanović), ministra za socijalnu brigu, brigu o porodici i demografiji (Damir Gutić).

Vlada Crne Gore/Đorđe Cmiljanić

 

Konstituenti bivšeg Demokratskog fronta, koji su do sada pružali podršku Vladi ali bez učešća u njoj, rekonstrukcijom izvršne vlasti sada su dobili svoje ministre i potpredsednike Vlade. Tako je Nova srpska demokratija, dobila mesto potpredsednika Vlade i dva ministra: potpredsednik Vlade za obrazovanje, nauku i odnose sa verskim zajednicama biće Budimir Aleksić, ministarka turizma Simonida Kordić, dok će Slaven Radunović biti ministar urbanizma. Potpredsednik Demokratske narodne partije Milun Zogović biće potpredsednik Vlade za regionalni razvoj, dok će Maja Vukićević biti ministarka saobraćaja.

Crnogorski predsednik Jakov Milatović, nekadašnji Spajićev saborac, kritikovao je rekonstrukciju, rekavši da je Crna Gora "žrtva najprimitivnije političke trgovine".

"Danas je Crna Gora žrtva najprimitivnije političke trgovine i neodgovornosti koju premijer Milojko Spajić u kontinuitetu demonstrira prema vođenju države. Nakon sto je građanima postalo jasno da je izneverena ideja promena, nastavlja se devastacija političkog života i demokratskih procesa. Netransparentnost, neprincipijelnost, partitokratija, urušavanje institucija i trgovina državnim interesima svoj vrhunac dostižu izglasavanjem najglomaznije Vlade u istoriji Crne Gore čiji je cilj zaštita pojedinačnih interesa a ne boljitak našeg društva i evropski put države", naveo je Milatović.

"Pred vladom veliki zadaci"

Komentarišući za Euronews Srbija rekonstrukciju vlade, direktorka Centra za istraživačko novinarstvo Milka Tadić Mijović kaže da se očito radi o "partijskoj trgovini" kako bi se zadovoljilo što više aktera - bivše članice DF-a sa jedne strane, a sa druge i Bošnjačka stranka kao protivteža.

Skupština Crne Gore

 

"I ne samo protivteža unutar Crne Gore nego je ulaskom Bošnjačke stranke Spajić donekle hteo da ublaži reakcije zapadnih partnera zbog ulaska ovih snaga koje se smatraju proruskim i antizapadnim. Mandić i Knežević su već izvesno vreme zahtevali da se koalicioni sporazum, koji jeste napravljen kada je ova vlada formirana, ispuni. I ispunjen je znači nekom vrstom kompromisa", rekla je ona.

Kako je dodala, problematično je što je Crna Gora dobila "glomaznu vladu" koliku nikad nije imala i to što su ljudima iz prethodne Spajićeve vlade koji su dobro obavljali svoj posao ili smanjeni resori ili su u potpunosti sklonjeni.

"Vlada je u svakom slučaju glomazna, veliki su zadaci pred Crnom Gorom. Ja čisto sumnjam da ovakva vlada koja je deo prostog partijskog kompromisa, nisam sigurna da će dobro doći Crnoj Gori, a isto tako nisam sigurna da će ovakvi potezi dobro doći i premijeru koji očito reguliše ovakve poteze i pokazuje da nema dovoljno umeća da se nosi sa zahtevima svojih koalicionih partnera", rekla je ona.

Kako kaže, jedno od ključnih pitanja koje se ovde postavlja je kako će ova vlada odgovoriti ne samo na one zahteve za vladavinu prava, nego kako će odgovoriti i na velika ekonomska obećanja koje je dala građanima.

"Bojim se da dva ključna zadatka koja su pred ovom vladom, to je ekonomske reforme i ubrzanje evropskog puta da ovakav sastav teško može da doprinese tim zahtevima", zaključila je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa