Region

Šta sve znamo o masakru u domu za stare u Hrvatskoj: Među žrtvama i majka ubice, pre pucnjave "častio lokalce pićem"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

22/07/2024

-

19:05

Šta sve znamo o masakru u domu za stare u Hrvatskoj: Među žrtvama i majka ubice, pre pucnjave "častio lokalce pićem"
Šta sve znamo o masakru u domu za stare u Hrvatskoj: Među žrtvama i majka ubice, pre pucnjave "častio lokalce pićem" - Copyright TANJUG/FOTO HINA/NIKOLA BLAŽEKOVIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Šest osoba ubijeno je danas u Domu za starije i nemoćne osobe u Daruvaru, a osumnjičeni ubica je uhapšen, javio je hrvatski Mojportal. Pozivajući se na nezvanična saznanja, portal piše da je muškarac ušao u Dom za starije i nemoćne osobe i počeo da puca po ljudima.

Pet osoba je na mestu usmrtio, a šesta osoba preminula je u bolnici od posledica ranjavanja.

Zaposlena u Domu za stare u Daruvaru ispričala je da su se spasili tako što su se sakrili ispod kreveta, a šef je, kaže, pobegao kroz prozor.

Među ubijenima je i majka ubice koja je boravila u domu.

Tanjug/AP/Zeljko Puhovski

 

"Mi smo bežali. Sakrili smo ispod kreveta, šef je pobegao kroz prozor, vlasnica je samo vikala bežite, deco. Pobegli smo u knjižaru. Samo želim da odem svojoj deci kući. Nisam videla nikog ko je stradao", ispričala je potresena radnica Doma, preneo je portal dnevnik hrvatske Nove tv.

Ubica je nakon pucnjave pobegao, ali ga je policija ubrzo uhvatila kod kafića "Daruvarac".

Osumnjičeni za ovaj zločin je penzionisani vojni policajac (51) iz Donjeg Daruvara. Fotografiju osumnjičenog objavili su hrvatski mediji, uz napomenu da ga je 1996. godine, nekada predsednik Hrvatske Franjo Tuđman odlikovao Spomenicom domovinske zahvalnosti koja se dodeljuje hrvatskim državljanima za časnu i uzornu službu.

Nakon ubilačkog pohoda pištoljem pobegao je, ali ga je policija uhapsila  u blizini jednog kafića, piše hrvatski portal Index i navodi da je ubio majku, štićenike i zaposlene u Domu.

Navode da je ubica od ranije bio poznat policiji. Kako su za lokalni MojPortal rekli njegovi poznanici, on je pre mesec dana bacio poznanika na stepenice na kojima su se nalazile boce.

Muškarac je zbog težine povreda vozilom Hitne medicinske pomoći prevezen u bjelovarsku Opštu bolnicu i na kraju završio na abdominalnoj hirurgiji. Navodno mu je osumnjičeni pre toga držao pištolj u ustima.

"Pre je to bio ok dečko, bio je vojni policajac na službi u Zagrebu. Ali, kada je otišao u penziju, alkohol je očito učinio svoje", rekao je jedan Daruvarčanin.

TANJUG/FOTO HINA/NIKOLA BLAŽEKOVIĆ

 

Ubica je pre pokolja došao u kafić i častio ljude pićem, a onda je rekao "idem nešto obaviti".

Prema saznanjima lokalnog portala, ubica je navodno neposredno pre krvavog pohoda sedeo ispred prodavnice u Donjem Daruvaru i pio pivo. U jednom trenutku došao je iza vatrogasnog doma i zamolio domara da njega i još jednog prijatelja odveze do grada. Domar mu je rekao da ne može jer ima posla.

"Imao neregistrovano oružje"

Upravnik hrvatske policije Nikola Milina saopštio je da je policija muškarca uhapsila u ugostiteljskom objektu nedaleko Doma, vrlo brzo nakon dojave o pucnjavi te da je kod sebe imao neregistrovano kratko vatreno oružje, prenosi HRT.

Milina je naglasio kako će nakon ispitivanja počinitelj biti predan pritvorskom nadzorniku, a da je o motivima još prerano govoriti.

Otkrio je i kako je policija prema tom muškarcu od 2012. do juna ove godine postupala tri puta. 2012. i sada u junu zbog narušavanja javnog reda i mira, a 2004. policija je morala da reaguje zbog porodičnog nasilja za koje je bio osumnjičen .

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je kako se još uvek ne zna motiv zločina, prenosi HRT.

"Inspekcija je u domu bila 11. jula ove godine i nije bilo nikakvih vidljivih nedostataka", istakao je on.

Majka počinitelja već deset godina je korisnica doma, po informacijama koje je Piletić danas dobio. U vreme zločina u domu je bilo 20 štićenika. 

Piletić je naglasio kako je ovde reč bila o odnosu majke i sina, te da do sada nisu imali poteškoća u komunikaciji.

"Sin je retko posećivao majku, ali do sada nije bilo problema", naveo je nadležni ministar.

Komentari (0)

Evropa