Region

Lideri regiona oštro osudili pokušaj ubistva bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2024

-

14:22

Lideri regiona oštro osudili pokušaj ubistva bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa
Lideri regiona oštro osudili pokušaj ubistva bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa - Copyright Tanjug/AP/Gene J. Puskar

veličina teksta

Aa Aa

Zvaničnici u regionu oštro su danas osudili pokušaj ubistva bivšeg predsednika SAD i republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik oštro je osudio pokušaj ubistva Trampa, poželevši mu "brz oporavak i ispunjenje svih budućih ambicija".

"Nasilje nikada ne bi trebalo da bude odgovor na bilo koji politički stav", naveo je Dodik na mreži X.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ocenio je da je bivši predsednik SAD i najverovatnije predsednički kandidat Republikanske stranke Donald Tramp "sinoć izabran za američkog predsednika".

Stevandić je na društvenoj mreži Iks naveo da je metak promašio Trampa i "pogodio sve one koji su ga ciljali".

"Teoretičari zavera kažu atentat na njega je očekivan jer je Džozef Bajden potonuo kao kandidat. A ubijanje atentatora zatvara krug kao kod Džona Kenedija. Verujući opominju da Boga ima. Napeto je", napisao je Stevandić.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović snažno je osudio napad na bivšeg američkog predsednika u Pensilvaniji. Milatović je na mreži X napisao da je zgrožen atentatom na Trampa.

"Snažno osuđujem ovaj napad, nadajući se njegovom brzom oporavku. Akti političkog nasilja su neprihvatljivi u bilo kom demokratskom sistemu", poručio je crnogorski predsednik.

Crnogorski premijer Milojko Spajić poručio je da je nasilje neprihvatljivo na bilo kom mestu, a posebno u političkoj areni.

"Najoštrije osuđujemo napad na Trampa, tokom mitinga u Pensilvaniji. Želimo brz oporavak njemu i ostalim povređenima", naveo je Spajić na mreži X.

Predsednik Skupštine Crne Gore, Andrija Mandić, saopštio je da je demokratski svet zaprepašćen sinoćnjim atentatom na nekadašnjeg predsednika i aktuelnog kandidata za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, tokom njegovog predizbornog skupa u Pensilvaniji.

"Ovaj nemio događaj, kao i neuspeli atentat na premijera Slovačke Roberta Fica, jasna su opomena da ekstremističke metode iz prošlosti nisu nestale, već da nažalost ponovo postaju naša realnost i da svi moramo stati u odbranu demokratije i osnovnog ljudskog prava na slobodnu misao", napisao je Mandić na mreži X, poželevši Trampu brz oporavak.

"Da se što pre aktivno vrati u vrlo dinamičnu izbornu trku za predsednika SAD, porodici nastradalog učesnika skupa želim da izrazim najiskrenije saučešće, a povređenima želim brzo ozdravljenje", dodao je predsednik Skupštine Crne Gore.

Predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova na društvenoj mreži X izrazila je duboku zabrinutost zbog napada na bivšeg američkog predsednika.

"Oštro osuđujem ovaj incident. Političkom nasilju nema mesta u demokratijama. Želim mu brz oporavak", istakla je ona.

Tramp je povređen u pucnjavi u subotu uveče tokom mitinga u Batleru u Pensilvaniji a za napad je osumnjičen 20-godišnji Tomas Metju Kruks, koji je živeo u Betel Parku, oko 80 kilometara od mesta atentata. Kako je saopštila američka Tajna služba, naoružani napadač i najmanje jedan posetilac skupa su ubijeni, a još dve osobe koje su prisustvovale mitingu su teško povređene.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa