Region

Crna Gora dobila pozitivan IBAR, Varhelji poručio da je Evropa spremna za proširenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

27/06/2024

-

08:28

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Crna Gora je dobila pozitivan Izveštaj o proceni ispunjenosti privremenih merila za poglavlja 23 i 24, takozvani IBAR na Međuvladinoj konferenciji u Briselu. Evropski zvaničnici su saopštili da je Crna Gora ostvarila značajan napredak i da je spremna za finalnu fazu pristupanja Evropskoj uniji.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da je Crna Gora dala pozitivan primer kako izgleda posvećenost i rezultati zemlje kandidata.  Varhelji je dodao da očekuje da će do kraja ove godine biti zatvoren kritičan broj poglavlja. 

"Proces proširenja uspeva. Sada možemo početi sa merilima za zatvaranje. Naša posvećenost crnogorskom strateškom cilju članstva u EU je neupitna", naveo je Varhelji na društvenoj mreži Iks.

Dobijanjem Izveštaja o ispunjenosti privremenih merila (IBAR) u poglavljima koja se odnose na vladavinu prava ulazi se u fazu ispunjavanja konkretnih obaveza u cilju zatvaranja poglavlja.

To znači da država treba da unapredi postojeće stanje, uvede nedostajuće evropske standarde, poboljšava servis i usluge građanima.

Ministarka spoljnih poslova Belgije Hađa Labib rekla je da je počastvovana što je prisustvovala tako važnom događaju kojim Crna Gora pravi veliki korak napred u pregovorima sa EU. 

Labib je nakon Međuvladine konferencije Crne Gore i Evropske unije, rekla da je Crna Gora poslednjih meseci pokaza istinsku volju i rezultate. Usvojila je niz važnih zakona i pokrenula korake ka stvaranju depolitizovanih i snažnih institucija. 

"Progres omogućava Crnoj Gori da krene u privremeno zatvaranje nekih poglavlja", rekla je Labib.

Spajić: Probudili smo nadu i evrooptimizam, ovo je samo početak

Crnogorski premijer Milojko Spajić rekao je da je ovo samo početak i da očekuje još velikog rada i zalaganja. On je čestitao svojim građanima evropskim partnerima, ali i zemljama u regionu koje su pomogle, posebno Hrvatskoj i Sloveniji.

"Tu nadu i evrooptimizam koji smo ponovo probudili nadam se da niko neće ugasiti", kazao je Spajić.

Ap/Risto Bozovic

 

Kazao je i da je sve što je urađeno daje optimizam Crnoj Gori da može postati članica EU do 2028.

Odgovarajući na pitanja TVCG, premijer je rekao da Crna Gora ima planove za ubrzanje procesa, te da sa velikim optimizmom gleda dalje prema EU, preneo je portal RTCG.

"Ovo je kao Berlinski kongres, što se tiče vladavine prava u Crnoj Gori. Drago mi je što su naši napori konačno prepoznati. Očekujem novi optimizam i novu energiju cele Vlade, a očekujem da nas parlament sa novom energijom i snagom gura ka istim cilju", naveo je Spajić u izjavi posle Međuvladine konferencije Crne Gore i EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa