Briselske vesti

Predstavljeni ciljevi mađarskog predsedavanja EU: Ministri sa Zapadnog Balkana u Briselu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/09/2024

-

12:01

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Briselu se održava Savet Evropske unije za opšte poslove. Na sastanku su predstavljeni ciljevi šestomesečnog predsedavanja Mađarske, a na raspravu o izveštaju Evropske komisije o vladavini prava pozvana su i četiri ministra sa Zapadnog Balkana. 

Kako javlja dopisnik Euronews Srbija iz Brisela, mađarski ministar za evropske poslove Janoš Boka istakao je da su prioriteti mađarskog predsedavanja Savetu EU unapređenje konkurentnosti Evropske unije, demografski izazovi, problem antisemitizma, vladavina prava, ali i proširenje Unije. 

Tokom rasprave o prioritetima, ministri iz više zemalja članica istakli su da je primetan nedostatak teme rata u Ukrajini i podrške Ukrajini, kao i da očekuju od Mađarske da to promeni.

Govoreći o proširenju Unije zasnovanom na zaslugama, mađarski ministar je naveo da se nada da bi kandidatima za članstvo mogli da pomognu u reformskom procesu, kako bi napravili iskorak tokom mađarskog predsedavanja.

Savet Evropske unije danas razgovara i o vladavini prava u zemljama članicama, a u drugom delu sastanka priključiće im se ministri evropskih poslova iz Srbije, Crne Gore, Albanije i Severne Makedonije, budući da su od ove godine prvi put su u izveštaj Evropske komisije o vladavini prava uključene i zemlje kandidati - Srbija, Albanija, Crna Gora i Severna Makedonija, kao zemlje koje su najviše napredovale u evrointegracijama.

"Naglašavam da je ova rasprava na ravnopravnim osnovama. Razgovaraćemo sa njima, a ne o njima. I nadam se da ćemo im pružiti podršku u reformsku procesu u kontekstu procesa evrointegracija", naveo je Janoš Boka uoči sastanka.

Srbiju predstavlja ministarka za EU Tanja Miščević. 

U izveštaju koji je objavljen u julu, nisu date preporuke, ali su one stigle početkom ovog meseca u obliku non pejpera koji je objavila Evropska komisija. U tom dokumentu se navodi da je potreban dalji rad na produbljivanju reformi i otklanjanju nedostataka, "posebno u ključnim oblastima pravosuđa, sprečavanju i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobodi medija, slobodi okupljanja i drugim osnovnim pravima, kao i postupanju prema ratnim zločinima".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa