Evropa

Pavel: Važno je uključiti zemlje Zapadnog Balkana u pregovore sa NATO, ne samo sa EU

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2024

-

21:37

Pavel: Važno je uključiti zemlje Zapadnog Balkana u pregovore sa NATO, ne samo sa EU
Tanjug/AP/Richard Drew - Copyright Tanjug/AP/Richard Drew

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Češke Petr Pavel izjavio je danas da je važno uključiti zemlje Zapadnog Balkana u integracione pregovore sa Evropskom unijom i NATO, jer je to, kako je ocenio, u interesu i EU i zapadne Alijanse.

"Važno je uključiti Bosnu i Hercegovinu i zemlje Zapadnog Balkana u integracione pregovore ne samo sa EU ​​već i sa NATO-om. Što duže ovaj region ostaje nestabilan i izložen pritiscima sa raznih strana, to je veći potencijal za ponovno izbijanje sukoba. U našem interesu je i da podržimo zemlje poput Bosne i Hercegovine u njihovim nastojanjima da postanu članice evropskih institucija i pomognu im da prebrode probleme sa kojima se suočavaju", rekao je češki predsednik na Samitu o budućnosti u sedištu UN u Njujorku, prenosi češki informativni kanal ČT24.

On je govorio i o potrebi reformisanja UN kako bi bile sposobnije za akcije i prilagodile se svetu koji se menja.

"Samit za budućnost je manifestacija činjenice da su UN svesne potrebe da se prilagode aktuelnim dešavanjima u svetu koji se brzo menja i njegovim pretnjama. Potrebne su institucionalne reforme u međunarodnoj organizaciji, posebno Savetu bezbednosti, kako bi bila sposobnija za delovanje i ne bi bila toliko vezana pravom veta stalnih članica", istakao je Pavel.

On je ocenio da agresija Rusije, koja je stalna članica Saveta bezbednosti UN, na suverenu Ukrajinu predstavlja šok i izazov za međunarodni sistem i principe funkcionisanja svetske organizacije.

"Dozvolite mi da jasno kažem da je ruska agresija, agresija zemlje stalne članice Saveta bezbednosti UN, protiv suverene Ukrajine izazov koji je uzdrmao celokupnu suštinu međunarodnog sistema i fundamentalne principe UN", naglasio je Pavel.

Govoreći o klimatskim promenama, Pavel je upozorio da su poplave u centralnoj Evropi, "verovatno najgore u poslednjoj deceniji", jasan podsetnik na rastuću pretnju vremenskih promena izazvanih klimatskim promenama. Prema njegovim rečima, Češka će nastaviti da promoviše snažniji globalni odgovor na klimatsku krizu.

"Trenutna klimatska kriza i njene dalekosežne posledice moraju se rešavati na sveobuhvatan način kroz pojačan i efikasan multilateralizam", rekao je češki predsednik.

On je istakao da klimatska kriza umnožava pretnje i ima potencijal da pogorša neke od najvećih problema čovečanstva, kao što su siromaštvo, glad ili zdravlje. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da dokumenti koji se razmatraju na Samitu o budućnosti otvaraju put novim perspektivama i mogućnostima, posebno reformi Saveta bezbednosti UN.

"Ovo je važno jer je ova struktura zastarela, a njen autoritet je potkopan", ocenio je Gutereš. Dvodnevni Samit o budućnosti otvoren je u nedelju u sedištu UN u Njujorku, a večeras bi trebalo da se obrati i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa