Briselske vesti

U Slovačkoj otvorena birališta na izborima za Evropski parlament: Povećan broj policijskih patrola na terenu

Komentari

Autor: Tanjug

08/06/2024

-

08:43

U Slovačkoj otvorena birališta na izborima za Evropski parlament: Povećan broj policijskih patrola na terenu
Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

U Slovačkoj su jutros u 7 sati po lokalnom vremenu otvorena birališta na izborima za Evropski parlament. Slovaci danas biraju 15 poslanika za Evropski parlament, a konačni rezultati biće objavljeni u nedelju posle 23 časa.

Povećan broj policajaca nadgledaće izbore za Evropski parlament, prenose slovački mediji. Na terenu će biti više policijskih patrola ne samo tokom izbora, već i nakon njihovog završetka. 

Izbori za Evropski parlament zvanično su počeli u četvrtak, kada su glasali građani Holandije, a građani Letonije, Malte, Slovačke, Češke i Italije glasaju danas.

U Češkoj se nastavlja dvodnevno glasanje na evropskim izborima, koje je počelo juče, a birališta će danas biti otvorena od 8 do 14 časova, kako bi građani izabrali 21 poslanika u novom sazivu EP. 

I u Italiji glasanje traje dva dana, a ova država kao treća po veličini zemlja EU bira 76 poslanika.  Birališta će u Italiji danas biti otvorena od  15 do 23 časa, a sutra od 7 do 23 sata.

Na Malti se birališta danas otvaraju i zatvaraju u isto vreme kao u Slovačkoj, a ova zemlja će, kao i Kipar i Luksemburg, imati najmanje poslanika u EP, odnosno samo šest. 

Broj poslanika koji se dodeljuje državama u EP proporcionalan je broju stanovnika, pa će tako najviše, 96 poslanika, birati državljani Nemačke.

Izbori za Evropski parlament zvanično su počeli u četvrtak, kada su otvorena birališta u Holandiji, gde su građani birali 31 poslanika, a juče su glasali i državljani Irske.  Sve ostale države članice EU glasaće sutra, kada će biti poznati i prvi preliminarni rezultati izbora za EP.  Na evropskim izborima građani EU biraće 720 poslanika EP. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa