Briselske vesti

Evropska komisija: Uskoro stiže novac iz Plana rasta za Zapadni Balkan, nije sve samo u našim rukama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/10/2024

-

12:50

Evropska komisija: Uskoro stiže novac iz Plana rasta za Zapadni Balkan, nije sve samo u našim rukama
Evropska komisija: Uskoro stiže novac iz Plana rasta za Zapadni Balkan, nije sve samo u našim rukama - Copyright Evropska komisija

veličina teksta

Aa Aa

Prva tranša iz Evropskog plana rasta trebala bi da stigne uskoro, potvrđeno je iz Evropske komisije. Prethodno je komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao da bi prvi novac mogao da bude pušten do kraja meseca.

Nakon što su države članice odobrile reformske agende Srbije, Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore i Kosova, Evropska komisija sada treba da usvoji odluku o primeni reformskih agendi.

Ovaj korak će uskoro biti napravljen, kaže portparolka Evropske komisije Ana Pisonero, navodeći da će paralelno, Komisija zaključivati ugovore o grantovima i kreditima sa svakim od pet partnera.

"Kao što možete zamisliti, ugovori o zajmu i olakšicama će takođe morati da budu potpisani i ratifikovani od strane naših partnerskih zemalja. Dakle, tajming nije sto odsto u našim rukama. Ali očekivanje je da budemo u mogućnosti da realizujemo isplate što je pre moguće", objasnila je Pisonero na konferenciji za medije u Briselu.

Evropska komisija

 

Odgovarajući na pitanje u vezi sa isplatama Srbiji i Kosovu, s obzirom na to da je u njihove obaveze uvedeno i konstruktivno učešće u dijalogu, Pisonero je rekla da će taj preduslov procenjivati Evropska komisija kada se datum isplate bude približio.

Prva tranša za Srbiju iznosi oko 112 miliona evra, a ukupna predviđena suma iznosi 1,58 milijardi evra. Reč je o novcu u grantovima i zajmovima koji bi Srbija mogla da dobije, a ona je uslovljena sprovođenjem reformi.

U Evropski plan rasta, koji do 2027. godine ukupno predviđa šest milijardi evra poklona i kredita, uključena je i Bosna i Hercegovina, ali se njena finalna verzija reformske agende još uvek čeka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa