Biznis vesti

Srpski med dostigao rekordnu otkupnu cenu na svetskom tržištu, za kilogram skoro 10 evra

Komentari

Autor: Rina

16/03/2022

-

14:31

Srpski med dostigao rekordnu otkupnu cenu na svetskom tržištu, za kilogram skoro 10 evra
Srpski med dostigao rekordnu otkupnu cenu na svetskom tržištu, za kilogram skoro 10 evra - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Nakon duge i hladne zime, mart mesec rezervisan je za prve radove kod pčelara. Uveliko obilaze svoje košnice i pčele radilice pripremaju za prvu prolećnu ispašu. Svakodnevno obilaze i otvaraju košnice i dodaju neophodnu prihranu. 

"Pripremamo naše vredne radnike na prvu ispašu, na dren, zatim na kajisiju, dženariku i šljivu. Do sada su one dobro podnele ove vremenske uslove koji su išli u prilog. Mraz u martu na svu sreću nije desetkovao plodove i neće biti ogromnih gubitaka ako vremenske prilike budu u plusu kako se sada najavljuje. Već se košnice otvaraju da se vidi u kakvom je 'pogača' stanju", kaže za Rinu Sveta Stamenković, jedan od najpoznatijih pčelara u Zapadnoj Srbiji, koji u svom domaćinstvu ima 54 matice.

RINA

 

Srpski med je na evropskom i svetskom tržištu poznat po odličnom kvalitetu, što se i na oko može prepoznati. Nakon nekoliko loših, pčelari se sada nadaju dobroj godini, a tome u prilog ide i istorijski visoka otkupna cena po kologramu.

"Prinosi su bili desetkovani, što zbog mraza koji je prošlih sezona uništio voće, što zbog nesavesnog korišćenja i primene agroteničkih mera u voćnjacima, pa su na taj način pojedini voćari uništavali i čitave matice. Trenutna cena je preko sedam eura za jedan kilogram našeg topljenog zlata, što je odlična cena", kaže Stamenković.

RINA

 

Pčelari su prošle godine formirali SPS - Savez pčelara Srbije, u sklopu njega počeo je sa radom i otkupni centar, koji omogućuje otkup i pakovanje proizvoda.

"Pomoću toga se med direktno može uzeti od proizvođača, plasirati ga na tržište, a novac direktor uplatiti pčelarima. Sam Savez pčelara broji oko 8.000 članova i to udruživanje pokazalo se kao pun pogodak", zaključuje Stamenković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis