Biznis vesti

Georgijeva o stanju svetske ekonomije: Ako mislite da je sada teško, zamislite koliko će biti teže

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2024

-

16:08

Georgijeva o stanju svetske ekonomije: Ako mislite da je sada teško, zamislite koliko će biti teže
Tanjug/AP/Jose Luis Magana - Copyright Tanjug/AP/Jose Luis Magana

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva izjavila je na plenarnom zasedanju guvernera MMF i Svetske banke u Vašingtonu da su prognoze globalnog rasta sve niže, dok globalni javni dug raste.

"Pogledajte samo kako su naše prognoze revidirane sve niže i niže tokom godina. Istovremeno, predviđamo da će globalni javni dug nastaviti da raste, uz rizik da bi javni dug koji iznosi 100 biliona dolara mogao da premaši našu početnu projekciju za čak 20 odsto svetskog BDP-a u negativnom scenariju širom sveta", rekla je Geogrijeva.

Kazala je da više otplate kamata gutaju rastući deo fiskalnih prihoda, a posebno u zemljama sa niskim dohotkom i tržišnim privredama u razvoju.

"Do 2030. godine, prema istraživanju MMF, pritisci potrošnje uvećavaće javni dug za oko sedam odsto BDP-a godišnje u razvijenim ekonomijama, devet odsto BDP-a u privredama u razvoju, a 14 odsto u zemljama sa niskim prihodima. Ako mislite da je sada teško, zamislite koliko će tek biti teže ", navela je Georgijeva.

Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali i guvernerka Narodne banke Srbije učestvuju na plenarnoj sednici guvernera MMF i Svetske banke u Vašingtonu.

 

Komentari (0)

Biznis