Biznis vesti

"Nikome nije u interesu da se Booking zatvori u Srbiji": Stranih gostiju sve više, ali i sive ekonomije u turizmu

Komentari

Autor: Ljiljana Gradinac

27/10/2024

-

16:02

"Nikome nije u interesu da se Booking zatvori u Srbiji": Stranih gostiju sve više, ali i sive ekonomije u turizmu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Turizam u Srbiji se stalno razvija i donosi sve veći devizni priliv koji se već sada približava cifri od dve milijarde evra, iznosu koji je duplo veći od onog zabeleženog za celu 2017. godinu. Ministar turizma i omladine Husein Memić kaže da je u prvih osam meseci 2024. godine, devizni priliv od turizma iznosio 1,86 milijardi evra odnosno za 13 odsto je veći u odnosu na isti period prošle godine.

I dok Srbija tokom prvih osam meseci ove godine beleži 4,1 miliona noćenja stranih turista, što je rast od 10,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ministar Memić upozorava da je u turizmu dosta i sive ekonomije a da su najveći problem korisnici privatnog smeštaja i strane platfome koje u Srbiji, kako navodi, rade nelegalno.

Među njima je i booking.com, a ministar Memić navodi da su razgovarali sa predstavnicima te platforme iz predstavništva u Hrvatskoj.

"Oni su dolazili ovde i dali smo neke predloge kako bi trebalo da se radi. O tome smo razgovarali i sa drugim stranim adresama, čak smo mislili da je rešenje da booking.com ugasimo, kao što su neke zemlje već uradile, ali stručnjaci su nam rekli da je to nemoguće jer će oni uvek naći kanal kako da dođu do naših građana", rekao je nedavno Memić.

U čemu je problem?

Na platformi Booking mogu da posluju stanodavci koji nisu registrovani i koji ne plaćaju porez. 

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Aleksandar Seničić kaže da je Booking najveća platforma, pa iz tog razloga je i pomenuta.

"Mislim da je malo ta izjava ministra Memića onako nespretno preneta u medijima. Sumnjam da je on mislio bukvalno na zabranu obavljanja delatnosti Bookinga. Mislim da se tu radi ipak o tome da sa Bookingom treba razgovarati i pokušati sa njima da se dogovorimo da svi oni koji žele da izdaju svoje smeštane jedinice moraju uz neke osnovne podatke o tome da dostave dokument o kategorizaciji, odnosno o prijavi tih objekata", rekao je Seničić.

To je, dodaje, bio slučaj u Turskoj i Mađarskoj pre nekog vremena, kada je Booking čak platio neke velike odštete i morao da prihvati uslove koje su te zemlje stavile pred njih.

On je objasnio da oni jednostavno rade na principu onoga kako to funkcioniše na zapadu, prosto izjavom da posedujete sve što je neophodno da bi se obavljala ta delatnost i to jednostavnim klikom potvrdite.

profimedia

 

"Oni ne ulaze u te detalje da li zaista to posadujete ili ne. Jednostavno sve se svodi na neku ličnu odgovornost", rekao je Seničić.

U Srbiji je, kaže, problem što je malo inspektora, navodeći da turistička inspekcija, između ostalog, kontroliše i sve kafiće, restorane, hotele, turističke agencije.

Seničić je rekao da oko 70 inspektora u Srbiji stvarno ne mogu da postignu da se do kraja posvete samo tome iako, dodaje, koriste tu mogućnost pritajenog ili tajnog kupca kako to zakon propisuje. 

"Do sada je bilo nekoliko uspešnih akcija, međutim ima jako mnogo smeštaja na svim platformama tog tipa koji nije legalizovan, odnosno nije prijavljen", naveo je sagovornik Euronews Srbija.

To s jedne strane, objašnjava Seničić, pravi problem iz razloga što nije poznato da li takav smeštaj poseduju osnovne kvalitetne uslove za boravak stranih i domaćih gostiju i da li poseduje sanitarne uslove koji su neophodni.

"To je jedan od problema, drugi problem je onaj na koji država pre svega obraća pažnju jer je to nedozvoljena delatnost i na neki način i utaja poreza. Dakle, sa te strane potpuno razumljivo", dodao je on.

Koje je rešenje?

Ministar Memić je rekao da će u vezi sa tim biti poslat dopis Evropskoj komisiji i nada se novim razgovorima. 

Seničić smatra da će se naći neko rešenje jer, kako objašnjava, nikom nije u interesu da se ta platforma zatvori na teritoriji Srbije.

On kaže da jedan značajan broj stranih turista dolazi i preko te platforme i da treba pronaći odgovarajući model.

"Model bi bio upravo taj da prihvate obavezajući dokument, da pre nego što postavite svoj smešteni objekt dostavite i rešenje o kategorizaciji objekta. Na taj način bismo taj problem rešili", smatra Seničić.

Komentari (0)

Biznis