Biznis vesti

Nemačke kompanije zadovoljne uvođenjem četvorodnevne radne nedelje

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2024

-

15:20

Nemačke kompanije zadovoljne uvođenjem četvorodnevne radne nedelje
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačke kompanije su zadovoljne probnim uvođenjem četvorodnevne radne nedelje koja je, između ostalog, povoljno delovala na fizičko i mentalno zdravlje zaposlenih.

Pokazatelji finansijskog učinka, kao što su prihod i profit, ostali su u celini stabilni uprkos smanjenju broja radnih sati, što ukazuje na izvesno povećanje produktivnosti.

Skoro tri četvrtine kompanija od ukupno 45, koliko ih je učestvovalo u šestomesečnom eksperimentu, saopštilo je da se neće vratiti na tradicionalnu petodnevnu radnu nedelju, prenosi Blumberg.

Kako se navodi, samo dve velike firme su bile prinuđene da napuste eksperiment zbog "ekonomskih poteškoća ili nedostatka interne podrške".

Nemačka se, kao i druge zapadne ekonomije, suočava sa demografskim problemima.

Očekuje se da će više od sedam miliona ljudi napustiti nemačko tržište rada do 2035. godine, a stopa nataliteta i imigracija nisu dovoljni da bi se nadoknadilo ubrzano starenje stanovništva.

Rezultati studije u najvećoj evropskoj ekonomiji su u skladu sa zaključcima sličnih pilot projekata koji su ranije sprovedeni u Velikoj Britaniji, Portugaliji i Južnoj Africi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis