Biznis vesti

Da li će struja da poskupi? Direktor Elektorprivrede Srbije: Imali smo razgovore sa MMF

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2024

-

13:43

Da li će struja da poskupi? Direktor Elektorprivrede Srbije: Imali smo razgovore sa MMF
Da li će struja da poskupi? Direktor Elektorprivrede Srbije: Imali smo razgovore sa MMF - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Elektroprivreda Srbije (EPS) je spremna za sutrašnji početak grejne sezone, izjavio je za Tanjug generalni direktor EPS-a Dušan Živković i dodao da se spremnost odnosi i na isporuku električne kao i toplotne energije.

"Spremni smo za isporuku električne energije tokom zime i kao i svake godine za pouzdano i sigurno snabdevanje naših potrošača. Na lokacijama gde obezbeđujemo grejanje za naše građane, već smo radili određene probe, a što se remontne sezone tiče, ona je privedena kraju tako da spremni dočekujemo predstojeću zimu", istakao je on.

Kada je reč o deponijama uglja, naveo je da su one gotovo pune i da je kapacitet od 2,3 miliona tona potpuno zadovoljen.

Što se tiče hidropotencijala, on prema rečima našeg sagovornika iznosi 460 gigavata, tako da popunjenost hidrokapaciteta iznosi oko 80 odsto.

Energetskoj stabilnosti i sigurnosti snabdevanja građana energijom svakako će doprineti i puštanje u rad Termoelektrane Kostolac B3, gde su radovi pri kraju.

"Prošle nedelje su obavljeni određeni testovi i probni rad je završen, a za ovu nedelju su planirana garancijska ispitivanja i ja verujem da ćemo do kraja meseca stvoriti uslove da Kostolac B3 kao novi kapacitet bude preuzet od strane Elektroprivrede Srbije i onda će ući u godinu dana garantnog perioda", rekao je Živković.

Građane uvek osim sigurnog snabdevanja najviše zanima cena struje, a ona prema rečima generalnog direktora EPS-a, neće biti povećavana do kraja predstojeće grejne sezone.

"Imali smo razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom i videćemo kako će dalje ići situacija sa cenama. EPS je ušao u stabilno snabdevanje i stabilnu finansijsku situaciju", naglasio je Dušan Živković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis