Biznis vesti

Evropska unija će pregovorati sa Kinom o električnim vozilima i nakon konačnog glasanja o carinama

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2024

-

13:36

Evropska unija će pregovorati sa Kinom o električnim vozilima i nakon konačnog glasanja o carinama
Evropska unija će pregovorati sa Kinom o električnim vozilima i nakon konačnog glasanja o carinama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija saopštila je državama Evropske unije da će nastaviti pregovore sa Kinom o električnim vozilima (EV) i nakon konačnog glasanja o carinama na električne automobile iz ove zemlje, prenosi Reuters pozivajući se na anonimne upućene izvore.

Komisija koja sprovodi antisubvencionu istragu o električnim vozilima proizvedenim u Kini poslala je konačan predlog carina o kome će članice Evropske unije glasati u petak 4. oktobra, napominju tri upućena izvora.

Razgovori sa Pekingom za sada nisu rešili spor oko navodnih kineskih subvencija, ali pregovori bi mogli da se nastave čak i u slučaju da zemlje Evropske unije pristanu na nove, više carine na kineska EV.

Carine će biti usvojene ako se toj odluci ne usprotivi kvalifikovana većina 15 zemalja Evropske unije koje predstavljaju 65 odsto populacije EU.

Krajnji termin za donošenje ove odluke, koja će možda zahtevati i drugi krug glasanja, je 30. oktobar, dodaje britanska agencija.

Ako evropske carine na električna vozila iz Kine budu izglasane, one će važiti narednih pet godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis