Biznis vesti

Svetska banka odobrila 25 miliona evra Srbiji: Sredstva u nauku i inovacionu delatnost

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2024

-

11:10

Svetska banka odobrila 25 miliona evra Srbiji: Sredstva u nauku i inovacionu delatnost
Svetska banka odobrila 25 miliona evra Srbiji: Sredstva u nauku i inovacionu delatnost - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srbija namerava da unapredi svoju međunarodnu konkurentnost i ubrza privredni rast jačanjem veza između naučnika i inovatora, podsticanjem razvoja rešenja zasnovanih na veštačkoj inteligenciji (VI) i biotehnologije, ali i mobilisanjem privatnog kapitala, a Svetska banka je odobrila dodatno finansiranje u iznosu od 25 miliona evra kroz Projekat akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Srbiji (SAIGE), objavila je danas Svetska banka.

Ova dodatna sredstva biće usmerena u Fond za nauku i Fond za inovacionu delatnost Srbije.

Novo finansiranje poslužiće kao podsticaj inovativnom preduzetništvu, između ostalog i kroz primenu veštačke inteligencije (VI), kako bi se kreirale ideje i rešenja primenljivi na zelenu tranziciju, e-mobilnost i zdravstvenu zaštitu u kliničkom okruženju. 

Deo projektnih sredstava iskoristiće se i za podršku osnivanju kampusa BIO4, ključne inicijative čiji je cilj da Srbija postane evropski centar za bioekonomiju. 

Direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara izjavio je da je Srbija na pravom putu, jer povećava ulaganja u istraživanja i razvoj da bi podstakla uključivanje privatnog sektora i unapredila inovacioni ekosistem, i na taj način povećala produktivnost i konkurentnost svoje privrede.

"Srbija je istovremeno i regionalni lider na polju VI, koja bi trebalo da se koristi na siguran, bezbedan i pouzdan način", dodao je on.

Srbija tokom poslednje decenije neprekidno ostvaruje napredak, zbog čega je proglašena "inovatorom u usponu" u istraživanju European Innovation Scoreboard kojim Evropska unija ocenjuje rezultate država članica i ostalih zemalja kontinenta na polju istraživanja i razvoja. 

Da bi nastavila da se kreće ovom uzlaznom putanjom, Srbija treba dodatno da unapredi konkurentnost svoje finansijske podrške za istraživanje i razvoj, reformiše naučno-istraživačke institute, poveća broj prijava patenata i dizajna i pruži podršku za razvoj inovativnih preduzeća i načina poslovanja. 

Komentari (0)

Biznis