Biznis vesti

Srbija na skeneru agencija za ocenu kreditnog rejtinga: Šta bi doneo skok u investicioni rejting

Komentari

Autor: Lj. Gradinac

08/09/2024

-

20:27

Srbija na skeneru agencija za ocenu kreditnog rejtinga: Šta bi doneo skok u investicioni rejting
Srbija na skeneru agencija za ocenu kreditnog rejtinga: Šta bi doneo skok u investicioni rejting - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Moody’s Ratings nedavno je potvrdila kreditni rejting Republike Srbije na nivou "Ba2" i povećala izglede sa stabilnih na pozitivne što je za Srbiju još jedan pomak napred ka željenom investicionom rejtingu. Pre toga i dve druge renomirane rejting agencije, S&P Global Ratings i Fitch Ratings, istim izgledom su ocenile Srbiju ranije ove godine. 

U ovom trenutku tri velike rejting agencije, kako je nedavno rekao ministar finansija Siniša Mali, vide Srbiju kao zemlju koja poboljšava svoje ekonomske parametre, daje pozitivne signale investitorima i može da obezbedi makroekonomsku stabilnost, neophodnu za dalji rast investicija. 

On je dodao i da sa novim izvorima rasta koje stalno stvara, Srbija stvara investicioni ambijent koji će je plasirati na vrh liste zemalja poželjnih za ulaganje.

U Narodnoj banci Srbije kažu da se time što je agencija Moody’s, nakon agencija Standard and Poor's i Fitch, poboljšala izglede Srbije za povećanje kreditnog rejtinga sa stabilnih na pozitivne, nastavlja niz pozitivnih ocena makroekonomskih kretanja u Srbiji od strane eminentnih institucija, kao i procena o povoljnim perspektivama rasta i za naredni period.

"Činjenica da su sve tri najvažnije svetske rejting agencije prethodnih meseci poboljšale izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije potvrđuje da smo u prethodnim godinama na sve izazove odgovorili adekvatno i da smo, uporedo sa ublažavanjem negativnih šokova iz međunarodnog okruženja, razvijali našu ekonomiju i radili na daljem rastu životnog standarda svih naših građana. Takva politika dala je rezultate, ali je istovremeno i garant da ćemo i u budućnosti nastaviti da radimo na očuvanju ukupne stabilnosti i povoljnog investicionog i poslovnog ambijenta, što nas svrstava u grupu zemalja koje se ubrzano razvijaju", istakla je nedavno guverner Jorgovanka Tabaković povodom objavljivanja odluke agencije Moody’s.

profimedia

 

Šta donosi investicioni rejting?

To što su sve tri najvažnije svetske kreditne agencije poboljšale izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije za profesora Nikolu Stakića sa Univeziteta "Singidunum" jeste verifikacija, veliki uspeh i prepoznatljivost našeg finansijskog tržišta, to jest emitenata kao države i sposobnosti Srbije da izmiruje obaveze u nekom budućem periodu. 

On objašnjava da ulaskom u grupu investicionog rejtinga, ta investiciona arena se znatno proširuje u smislu da se daje mogućnost najvećim takozvanim institucionalnim investitorima, od penzionih fondova, investicionih fondova i drugih, da mogu da ulažu u hartije od vrednosti Srbije što će dovesti do toga da Srbija može da se zadužuje po nižim stopama prinosa, tj. po nižim kamatama. 

"Do sada, finansijska tržišta funkcionišu na taj način da određena grupa investitora ima ili s jedne strane zabranu ili ono što je češći slučaj ograničenje koliko mogu da ulažu svog portfolija u hartije od vrednosti koje nisu investicionog rejtinga gde naša država trenutno pripada. Tim skokom u tu sledeću ocenu i dobijanje investicionog rejtinga dosta toga se dobija na prepoznatljivosti i na kredibilitetu države kao emitenta", rekao je profesor Stakić. 

On je to ilustrovao primerom iz sportske terminologije i objasnio da je to "kao kada biste bili prvak u nekoj drugorazrednoj ligi i kada biste time stekli uslov da uđete u neku prvu ligu ili ligu šampiona". 

"Dakle, nalazite se grupno zajedno sa najrespektabilnijim emitentima, počevši od onih najboljih koji imaju kreditni rejting trostruko A i zaključujući sa kreditnim rejtingom trostruko B. U celom tom jednom rasponu između te dve kategorije svi emitenti su u toj grupaciji investicionog rejtinga. I to bi prvi put bilo za našu zemlju da ostvari jedan tako značajan rezultat", rekao je profesor. 

Prema njegovim rečima, Srbija neminovno kao i druge države mora da se zadužuje na finansijskom tržištu, ali sa eventualnim dobijanjem investicionog rejtinga može da očekuje u budućnosti da ta prosečna kamatna stopa po kojoj se država zadužuje kao emitent može biti znatno povoljnija, što posledično treba da utiče i na rast javnog duga kako u apsolutnom iznosu, ali i na udeo javnog duga u bruto domaćem proizvodu. 

Ključni faktori za poboljšanje izgleda Srbije

Agencija Moody’s kao ključne faktore za poboljšanje izgleda Srbije ističe:

- dobre srednjoročne perspektive privrednog rasta, s mogućnošću da rast bude i brži od očekivanog zbog ubrzanja investicija i nastavka strukturnih reformi;

profimedia

 

- dodatno ojačanu otpornost ekonomije na potencijalne nove šokove iz međunarodnog okruženja;

jačanje javnih finansija zahvaljujući opreznom fiskalnom upravljanju;

- adekvatno kapitalizovan i likvidan bankarski sektor s visokim kvalitetom aktive.

Profesor Stakić objašnjava da agencije za ocenu kreditnog rejtinga kada rade analitiku, sagledavaju jednu sveobuhvatnu dijagnostiku. 

"Kao kada bi čovek otišao na sistematski pregled i tu praktično ima skeniranje i diagnostiku različitih doktora, različite specijalizacije, tako i ovde, pored makroekonomske stabilnosti, uzimaju se i drugi faktori u obzir", rekao je profesor. 

On je naveo da je u svetu finansija kapital taj koji je najplašljiviji i ukoliko oceni da negde postoje određeni rizici ili turbulencije, on će lako preći na neko drugo mesto gde se može ostvariti neka stopa prinosa. 

"Dobijanje investicionalnog rejtinga jeste i svojevrsna verifikacija i potvrda svim najvažnijim globalnim investitorima da je zemlja dobro utočište za investiranje i za ulaganje i da se ne očekuju neki veći rizici, bez obzira da li su oni iz domena fiskalne politike ili monetarne politike ili neki drugi možda politički rizici koji bi mogli da ugroze poziciju države kao emitenta, dakle kao onoga ko se uzajmljuje na međunarodnom financijskom tržištu", zaključio je sagovornik Euronews Srbija. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis