Biznis vesti

Bajden se sprema da blokira preuzimanje kompanije "Ju-Es stil" od japanskog "Nipona"

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2024

-

23:02

Bajden se sprema da blokira preuzimanje kompanije "Ju-Es stil" od japanskog "Nipona"
Tanjug/AP/Susan Walsh - Copyright Tanjug/AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD-a Džozef Bajden namerava da spreči da japanski proizvođač čelika "Nipon stil" (Nippon Steel) kupi američku kompaniju "Ju-Es stil" (US Steel), rekao je danas Rojtersov izvor.

Taj potez osujetio bi predloženi dogovor o transakciji vrednoj oko 14,9 milijardi dolara, kada se uračuna i preuzimanje duga.

"Ju-Es stil" je takođe danas upozorio da bi neuspeh u vezi sa spajanjem sa kompanijom "Nipon stil" ugrozio hiljade radnih mesta.

Predsednik Bajden je i ranije izražavao zabrinutost zbog dogovora o kupovini 122 godine starog američkog proizvođača čelika, koji je bio vlasnik i železare u Smederevu između 2003. i 2011. godine.

"Ju-Es stil", sa sedištem u Pitsburgu, nastao je 1901. godine, spajanjem vodećih čeličana u zemlji po projektu čuvenog finansijera Džej-Pi Morgana, piše CNN.

Nova kompanija postala je prva na svetu čija je vrednost bila više od milijardu dolara, a to je tada bilo dvostruko više od celog američkog državnog budžeta te godine.

Vlasnik Endru Karnedži postao je najbogatiji čovek na svetu, a "Ju-Es stil" je proizvodio čelik zahvaljujući kojem su SAD postale svetska ekonomska velesila, jer su njime gradile solitere, mostove, brane, pravile automobile i mnogo toga.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis