Biznis vesti

Zašto Evropa zaostaje za SAD? Zvaničnik Evropske centralne banke: Naša glavna briga je produktivnost

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2024

-

11:15

Zašto Evropa zaostaje za SAD? Zvaničnik Evropske centralne banke: Naša glavna briga je produktivnost
Zašto Evropa zaostaje za SAD? Zvaničnik Evropske centralne banke: Naša glavna briga je produktivnost - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropa ekonomski zaostaje za Sjedinjenim Američkim Državama zbog niže produktivnosti i manjih ulaganja, posebno u nove tehnologije, izjavio je član Izvršnog odbora Evropske centralne banke (ECB) Pjero Ćipolone.

"Naša glavna briga je produktivnost. Tokom poslednjih 30 godina, povećanje produktivnosti po satu u evrozoni je bilo upola manje nego u Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je Ćipolone u intervjuu za francuski Le Mond.

Prema njegovim rečima, Evropa nije uspela da podstakne pojavu kompanija koje su dovoljno velike da budu konkurentne na globalnom nivou i ne koristi na najbolji način svoju ključnu prednost - jedinstveno evropsko tržište.

"Naša finansijska tržišta i tržišta proizvoda su podeljena po nacionalnim linijama. Ovo ograničava finansiranje i razvoj evropskih firmi, a time i njihovu sposobnost da se takmiče na međunarodnom nivou", dodao je Ćipolone.

On se osvrnuo i na ovogodišnje Evropsko prvenstvo u fudbalu iz ekonomske perspektive.

"Ovo je bio evropski događaj na evropskom tlu, ali ako ste želeli da kupite karte preko interneta, morali ste da koristite američke sisteme plaćanja Viza ili Masterkard ili kineski Alipej. To je jedan od razloga zašto radimo na digitalnom evru koji treba da bude elektronski oblik gotovine za digitalna plaćanja", rekao je Ćipolone u razgovoru koji je objavljen na sajtu ECB.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis