Biznis vesti

Đedović: Novim zakonom o energetici ukida se zabrana izgradnje nuklearnih elektrana

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

02/09/2024

-

12:51

Đedović: Novim zakonom o energetici ukida se zabrana izgradnje nuklearnih elektrana
Euronews/Dušan Ilić - Copyright Euronews/Dušan Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo rudarstva i energetike, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, organizovalo je danas Javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici, koja je počela 21. avgusta i trajaće do 10. septembra.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je rekla da će izmene zakona omogućiti veću sigurnost energetskog snabdevanja građana i privrede.

Na ssupu je rečeno da će izmenama zakona Srbija biti integrisana u evropski sistem bezbednosti i saradnje kada je u pitanju upravljanje u slučajevima elektroenergetskih kriza.

Ministarka je rekla da će tržište električne energije u budućnosti u potpunosti biti usklađeno sa evropskim pravilima, kao i da izmene zakona predviđaju i donošenje dva nova strateška dokumenta - strategiju razvoja i upotrebe vodonika i stragegiju razvoja proizvodnje i upotrebe toplotne energije. 

Đedović Handanović izjavila je da su izmene zakona dugo pripremane, kako bi se omogućilo prenošenje paketa za integraciju električne energije koje sadrži devet propisa Evropske unije, a koji treba da omogući spajanje tržišta električne energije, tranziciju ka čistim izvorima energije i sigurno i dostupno snabdevanje građana i privrede.

Prema njenim rečima, ovim zakonom, ukoliko on bude usvojen, prestaće da važi Zakon o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana.

Navedeno je i da se izmenama zakona posle tri decenije ponovo uvodi mogućnost razvoja nukelearne energije u Srbiji. 

"Ovim Zakonom, ukoliko bude usvojen, prestaće da važi Zakon o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana. Uređuju se istovremeno i glavni koraci u potencijalnoj mirnodopskoj primeni nuklearne energije u Srbiji na osnovu pre svega smernica Međunarodne agencije za atomsku energiju. Želim da istaknem da mi danas imamo apsolutno sve zakonske preduslove i za naše naučne institute i visoko obrazovne institucije da se bavimo i analizama ali i naučnim istraživanjima kada je nuklearna energija u pitanju", rekla je ministarka. 

 

 

Govoreći o glavnim koracima u potencijalnoj mirnodopskoj primeni nuklearne energije u Srbiji na osnovu smernica Međunarodne agencije za atomsku energiju, ona je navela da se ti koraci koje prepisuje agencija odnose na ispitivanje opravdanosti pristupa razvoju nuklearne energije, što podrazumeva analizu tehničko-tehnoloških, pravnih, ekonomskih, finansijskih i drugih zahteva i izradu neophodnih analiza i informisanja javnosti.

"Drugi korak odnosi se na sveobuhvatne analize i izrade mape puta za sprovođenje programa nuklearne energije, zaključeno sa izradom strategije mirnodopske primene nuklearne energije. Treći korak predstavlja sprovođenje programa, odnosno projektovanje, izgradnja nuklearnih elektrana i početak proizvodnje energije", objasnila je ministarka.

Đedović Handanović ističe da je osnovni cilj novog zakona obezbeđivanje veće sigurnost snabdevanja električnom energijom.

"Svedoci smo nedavne havarije koja je pogodila region, a mi smo uspeli da sačuvamo stabilnost. Da bismo se bolje pripremili za budućnost potrebna nam je saradnja i na regionalnom i na evropskom nivou", rekla je Đedović Handanović.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Zaštita krajnjih kupaca

Ministarka ističe da se naša zemlja integriše u evropski sistem bezbednosti, te da se definišu postupanja Vlade, ali i resornog ministarstva u slučaju elektroenergetske krize.

"Radićemo na osnaživanju i zaštiti krajnjih kupaca, kroz definisanje energetskog siromaštva i stvaranje uslova za osnivanje i za delovanje energetskih zajednica, ali i prava na napredne merne sisteme, odnosno pametna brojila.

U okviru modernizacije distributivne mreže, koju smo započeli pre manje od godinu dana, do sada smo rekonstruisali 2.500 kilometara niskonaponske mreže, više od 720 transformatora je zamenjeno, a ugrađeno je više od 500.000 digitalnih brojila", kazala je ministarka.

Zakonskim izmenama, prema njenim rečima, obuhvaćen je i rad prenosnog sistema u vezi sa raspodelom kapaciteta i uklanjanje zagušenja na mreži uz naknadu.

"U distributivnom sistemu novine se tiču pre svega priključivanja javnih i privatnih punjača električnih vozila na distributivni sistem, a to znamo da nam je važno zbog elektrifikacije saobraćaja, ali i zbog toga što planiramo da instaliramo punjače na autoputevima i putevima širom Srbije, kao i upravljanje objektima za skladištenje električne energije. Unapređena su i pravila za priključenje elektrana na distributivni sistem kroz tzv. vremenski prozor za istovremenu obradu zahteva za priključenje, obaveza izrade studije priključenja, bankarske garancije, kao i procedure za priključenje", navela je Đedović Handanović.

Licence za skladištenje električne energije

Izmene zakona predviđaju i donošenje strategije razvoja i upotrebe vodonika, kao i strategiju razvoja proizvodnje i upotrebe toplotne energije.

"Uvode se prvi put licence za skladištenje električne energije, a s druge strane oslobađaju se licenciranja proizvođači električne energije za sopstvene potrebe, bez obzira da li se višak proizvedene energije vraća u sistem", kazala je Đedović Handanović.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Uvodi se i mogućnost da snabdevanje krajnjih kupaca električnom energijom obavlja sam proizvođač na osnovu ugovora o otkupu električne energije sa fizičkom isporukom. To je posebno važno za kompanije koje žele da smanje svoj ugljenični otisak i da više koriste zelenu energiju. Takođe novina je i obavezna sertifikacija instalatera sistema obnovljivih izvora energije, što će biti pre svega za krajnje kupce dodatna garancija u pogledu i kvaliteta radova, ali i opreme", rekla je ona.

Ministarka dodaje da je fokus da se svaki korak u svakoj fazi sprovede maksimalno odgovorno i kvalitetno.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je se svi globalno nalazimo na prekretnica po pitanju energetske bezbednosti.

"Ovaj zakon omogućava kompanijama da nesmetano uđu u kvalitetnu energetsku efikasnost i sami učestvuju u proizvodnji električne energije", rekao je Čadež.

Kada je reč o nuklearnoj energiji i obnovljivim izvorima, on ističe da je važno na vreme obezbediti odgovarajuće kadrove i ekspertizu.

"Privredna komora je zainteresovana da bude mesto i deo zajedničkih napora ministarstva i kompanija u dizajniranju energetske budućnosti", poručio je Čadež.

Komentari (0)

Biznis