Biznis vesti

Banka Meksika smanjila svoju prognozu ekonomskog rasta

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2024

-

23:00

Banka Meksika smanjila svoju prognozu ekonomskog rasta
Banka Meksika smanjila svoju prognozu ekonomskog rasta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Banka Meksika smanjila je svoju prognozu ekonomskog rasta u ovoj i narednoj godini, pre svega zbog uporne visoke inflacije, navodi se u danas objavljenom tromesečnom izveštaju centralne banke.

Centralna meksička banka sada očekuje rast bruto-domaćeg proizvoda (BDP) za  ovu godinu od 1,5 odsto, što je pad u odnosu na prethodnu prognozu od 2,4 odsto, i rast od 1,2 odsto u 2025. godini u odnosu prvobitnih od 1,5 odsto, preneo je Reutrers.

Monetarne vlasti su takođe povećale prognozu bazne inflacije za ovu godinu na 3,9 odsto sa 3,8, dok zadržale svoje predviđanje za 2025 na tri odsto.

U međuvremenu se očekuje da će glavna inflacija dostići 4,4 odsto do poslednjeg kvartala ove godine, u odnosu na prethodne smernice od od četiri odsto, dok ta cifra 2025. ostaje na cilju od tri odsto, navodi centralna banka.

Meksička finansijska institucija ukazala je na očekivani rast cena koji utiče na proizvodnju i energetski sektor, kao i na upornu inflaciju kada je reč uslugama, za koju se u izveštaju navodi da "ostaje visoka bez pokazivanja jasnih znakova pada".

Godišnja inflacija u drugoj ekonomiji Latinske Amerike iznosila je 5,16 odsto u prvoj polovini avgusta i postepeno se smiruje od vrhunca u dve decenije u 2022. godini, ali je još uvek daleko od ciljanih tri odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis