Biznis vesti

Problemi sa vodosnabdevanjem u Topoli: Situacija bolja, za dan-dva očekuje se potpuna normalizacija

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Katarina Radulović

30/07/2024

-

18:30

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Posle višenedeljnih restrikcija vode u šumadijskoj opštini Topola i u okolnim selima, situacija se sada polako normalizuje. Isporuke vode u pojedinim selima prekidaju se tokom noći kako bi se sanirale havarije na pumpnim izvorištima. 

Sušni period praćen visokim temperaturama uslovio je dupliranu potrošnju vode, a zatim i havariju sa pucanjem cevi koja je dovela do prekida u vodosnabdevanju oko 1.000 domaćinstava iz četiri sela opštine Topola.

Za Miroslava Jevtića iz sela Mitrovčić ovakve situacije nisu retkost, pa kao i većina njegovih komšija ima alternativu. 

On navodi da ima bunar kao i dosta meštana tog sela, ali da neki nemaju bunar, dok je drugima presušio zbog visokih temperatura poslednjih godina. 

"Ove godine nije to toliko ekstremno, ta neka kriza s vodom traje sedam, osam dana zasad. To polako počinje da se stabilizuje, mada je bila jedna havarija na glavnom vodu zbog tog nestanka, dolaska, velike suše, sleganja terena", rekao je Jevtić za Euronews Srbija.

Euronews

 

Domaćinstva koja se vodom snabdevaju sa Jermenovačke reke koja je 14 kilometara udaljena od gradskog jezgra bila su četiri dana bez vode u večernjim satima. 

Meštanin Igor Ćirković kaže da su isključenja bila nekoliko večeri od 22 časa do šest ujutro, ali da se situacija sada poboljšala.

"Imamo 24 sata vodu, nema nikakvih problema. Iz Komunalnog nam isto kažu da ima havarijskih isključenja zbog pucanja cevi, zbog pritiska, to je sve usledilo zbog puštanja vode i zatvaranja", rekao je Igor Ćirković. 

Euronews

 

Velika potrošnja vode i havarije usled pucanja cevi izazvanih visokim pritiskom nisu retkost, kao ni restrikcije, kaže Radomir Ćirković. 

"Pamtim ja mnogo lošija vremena, kada nije bilo po mesec dana vode, pa smo se snalazili vukli, dovlačili, ovako je podnošljivo. Mnogi kukaju, misle da smo napušteni, a mnogi kukaju da ne kažem bez veze. Nema padavina, suša, moramo da trpimo", rekao je Radomir Ćirković. 

Kada se očekuje trajno rešenje?

Smanjen dotok vode, prevelika potrošnja i havarije doveli su do isključenja vode u pojedinim delovima opštine, a restrikcijama se, kako tvrde nadležni, uskoro nazire kraj. 

Predsednik opštine Topola Dragan Jovanović kaže da su morali da isključe vodu za sela jer je s jedne strane smanjen dotok, a sa druge strane su havarijska isključenja zbog prevelike potrošnje.

"To se sada potpuno normalizuje i nadamo se da ćemo za dan, dva, apsolutno sve potrošače koji su u sistemu gradskog vodovoda, bez obzira da li su potrošači u selu ili u varoši, biti potpuno normalno snabdevani vodom", rekao je Jovanović za Euronews Srbija. 

Trajno rešenje vodosnabdevanja ove opštine trebalo bi da bude za tri godine. 

Izgradnjom brane Svračkovo 2027. godine opštine Topola i Knić biće priključene na sistem RZAV, sa koga se za sada snabdevaju vodom opštine Gornji Milanovac, Lučani, Arilje i Grad Čačak. 

Komentari (0)

Biznis