Društvo

Gornji Milanovac: Vojska Srbije obezbeđuje pijaću vodu za meštane ugroženih sela

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2024

-

15:09

Gornji Milanovac: Vojska Srbije obezbeđuje pijaću vodu za meštane ugroženih sela
Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE - Copyright Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE

veličina teksta

Aa Aa

Vojska Srbije angažovana je na prostoru suvoborskih sela Gornjeg Milanovca, kako bi, usled nestašice vode izazvane sušnim periodom i visokim temperaturama, meštanima dopremila pijaću vodu.

"U skladu sa zahtevom Štaba za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac i naređenja pretpostavljene komande, pripadnici Vojske Srbije se angažuju na obezbeđenju vode za piće ugroženom stanovništvu. U skladu sa naređenjem, počevši od 19. jula, iz sastava Centra za obuku veze i informatike, angažuje se autocisterna za vodu, koja služi za obezbeđenje vode za piće ugroženom stanovništvu na teritoriji Teočina i Brezne, a od jučerašnjeg dana i na teritoriji Pranjana", rekao je potpukovnik Zlatko Kovačević, zamenik komandanta Centra za obuku veze i informatike, Gornji Milanovac.

Kovačević je istakao da pripadnici Centra za obuku veze i informatike imaju veliko iskustvo u pružanju pomoći civilnom stanovništvu u kriznim situacijama i podsetio da su pripadnici Centra u poslednjoj deceniji bili angažovani na gašenju šumskih požara, prilikom poplava kao i gotovo svake godine na obezbeđivanju pijaće vode za stanovništvo.

"U skladu sa trećom misijom Vojske Srbije, njeni pripadnici su uvek uz svoj narod i angažovani su na pružanju pomoći civilnom stanovništvu u slučaju prirodnih nepogoda, tehničko-tehnološki i drugih nesreća i to će činiti i u narednom periodu”, zaključio je Kovačević.

Selo Parnjani, kao i Teočin i Brezna u kojima je početkom ovog meseca uvedena vanredna situacija, decenijama unazad imaju problem sa nestašicom pijaće vode tokom letnjih meseci.

"Sada na ovim vrućinama došlo je do smanjenja izvorišta, tako da je smanjena količina vode koja dolazi u bazen. Pored toga, došlo je do pucanja cevi na mnogo mesta i ljudi ne stižu da zakrpe sve, tako imamo veliki problem", rekao je za Tanjug, Radovin Veselinović, predsednik Saveta MZ Pranjani.

On je istakao da za Pranjane, koje broji više od 1.500 stanovnika, Vojska Srbije dnevno doveze i po nekoliko cisterni sa pijaćom vodom kako bi meštani mogli da premoste sušne dane. Prema njegovim rečima u toku je izrada projekta da bi se i Pranjani priključili na regionalni sistem vodosnebdevanja Rzav.

"Pranjani se napajaju sa lokalnog izvorišta iz Vukašinovića. Trenutno, uz pomoć opštine radimo projekat da dovedemo Rzav. Nadamo se da ćemo u sledećim godinama voda iz Rzava poteći i u Pranjanima", kazao je Veselinović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija