Biznis vesti

Američka Mercury banka uvrstila Hrvatsku u "zabranjene zemlje", uz Severnu Koreju, Avganistan, Kubu i Iran

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2024

-

15:40

Američka Mercury banka uvrstila Hrvatsku u "zabranjene zemlje", uz Severnu Koreju, Avganistan, Kubu i Iran
Američka Mercury banka uvrstila Hrvatsku u "zabranjene zemlje", uz Severnu Koreju, Avganistan, Kubu i Iran - Copyright Promo/Mercury bank

veličina teksta

Aa Aa

Američka digitalna banka "Mercury" nedavno je Hrvatsku uvrstila na listu zabranjenih zemalja, što je stvorilo probleme hrvatskim startapovima i tehnološkim firmama koji su koristili njihove usluge za poslovanje na tržištu SAD.

Hrvatska se tako našla na listi sa zemljama poput Severne Koreje, Avganistana, Kube i Irana, piše Forbes Hrvatska.

Jedan od pogođenih ovom odlukom, ali ne i jedini, osnivač je "CircuitMesa", Albert Gajšak, koji na američkom tržištu posluje već godinama, a račun u "Mercury" banci ima od 2019. godine i nikada nije imao nikakvih problema.

Sada ima mesec dana da nađe novu banku jer je dobio obaveštenje da mu se 22. avgusta račun gasi.

"Sa žaljenjem vas obaveštavamo da, zbog nedavnih promena u načinu na koji određujemo podobnost računa, više ne možemo podržavati račune za firme s pridruženim adresama koje se nalaze u zemljama na spisku. Kao rezultat toga, zatvorićemo 'Mercury' račun za 'CircuitMes', Inc. 22. avgusta ove godine. Ova odluka nije doneta olako. Izvinjavamo se zbog mogućih poremećaja koje ova odluka može uzrokovati, a naš tim je ovde da vam pomogne u procesu zatvaranja računa tokom narednih nekoliko sedmica", stoji u dopisu koji je dobio Gajšak od Mercury banke.

Gajšak je za Forbes Hrvatska rekao da je niz hrvatskih kompanija pogođeno ovom odlukom.

"Prvi put u životu se osećam loše zato što sam iz Hrvatske", rekao je i dodao da mu se čini da je najveći problem što osnivači imaju hrvatske adrese.

"Mi imamo firmu registrovanu u SAD, ali su osnivači iz Hrvatske i to im očito predstavlja problem. Preselićemo poslovanje u drugu banku. Čudno mi je da se samo ova banka odlučila za taj potez. Pogledajte popis zabranjenih zemalja. Severna Koreja, Ruanda, Nigerija... i Hrvatska. Mi smo u ligi prvaka", naveo je Gajšak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis