Biznis vesti

Kandić: Srbija vodeća evropska destinacija po tempu oporavka od pandemije

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2024

-

14:53

Kandić: Srbija vodeća evropska destinacija po tempu oporavka od pandemije
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić izjavio je danas da je, prema izveštaju Evropske komisije za putovanja o trendovima u drugom kvartalu 2024. godine, Srbija ostala vodeća evropska destinacija po stopi rasta dolazaka i noćenja stranih gostiju u odnosu na period pre pandemije.

"S povećanjem broja stranih turista od 40 odsto, a noćenja za 69 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, Srbija je ove godine očuvala prošlogodišnji uspeh kao najbrže oporavljena destinacija u Evropi sa kontinuiranim rastom stranih turista nakon pandemije", rekao je Kandić za Tanjug.

Dodao je i da se u izveštaju navodi da je Srbija jedna od retkih evropskih zemalja koja je u 2024. godini povećala turistički promet sa Kinom i to za više od 20 odsto u dolascima i više od 60 odsto u noćenjima.

Među razlozima za brz oporavak i neprekidni rast stranih turista u Srbiji, Evropska komisija za putovanja navodi visoko učešće turista iz vanevropskih zemalja, kao i povećanje broja direktnih letova u odnosu na period pre pandemije.

"Očekujemo da će ovi pokretači biti ključni za održanje dvocifrene stope rasta dolazaka stranih gostiju do kraja godine", zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis