Hoće li kafići i restorani skratiti radno vreme zbog manjka konobara?
Komentari21/07/2024
-14:00
Konobari su i dalje među najtraženijim zanimanjima, ali mnogi odlaze u inostranstvo. U Udruženju hotelijera i restoratera Srbije (HORES) pominju i mogućnost skraćenja radnog vremena restorana i kafića zbog nedostatka radne snage. Međutim, u Samostalnom sindikatu ugostiteljstva i turizma Srbije kažu da svake godine više stotina đaka završi trogodišnje ili četvorogodišnje ugostiteljske škole i da bi bilo dovoljno konobara u Srbiji da su plate veće.
U sindikatu naglašavaju da su upravo male plate glavni razlog odlaska konobara iz Srbije u inostranstvo.
Da su plate konobara male navode i u Uniji poslodavaca Srbije i dodaju da oni odlaze u inostranstvo jer tamo mogu više da zarade.
Jelena Jevtović iz Unije poslodavaca Srbije kaže za Euronews Srbija da kada je u pitanju sezonski rad, konobari odlaze u inostranstvo i tamo rade duplo više nego u Srbiji, pa tako i zarade više.
"Kada bi ovde radili duplo više, ne bi imali baš toliko para, ali bi imali približno toliko, a kod svoje su kuće. Ako u inostranstvu, na primer, zarade 2.000 evra, ovde kad bi radili 10 sati dnevno ili kada bi radili te duple smene, imali bi isto toliko, s tim što ovde su kod kuće s porodicama, tamo su odvojeni“, rekla je Jevtović.
Posle rada u inostranstvu, dodaje ona, vrate se u Srbiju i imaju neku ušteđevinu, pa onda opet i u Srbiji rade neke poslove tog tipa sa normalnim smenama.
Navodeći da je bilo polemike i o tome šta su sezonski poslovi, u Samostalnom sindikatu ugostiteljstva i turizma Srbije, međutim, naglašavaju da ugostiteljski posao nije sezonski, jer se radi cele godine.
"Sezonski posao može da bude posao u poljoprivredi i ništa više. Kad se bere kukuruz, kad se žanje žito. Konobar, kuvar, kompletna ugostiteljsko-turistička struka ne može da se svede pod sezonske poslove jer se radi 12 meseci“, rekao je za Euronews Srbija predsednik tog sindikata Dragan Cvetković.
Vlasnik hotela ili kafića na moru može da odluči da poveća broj zaposlenih ili da smanji radnu snagu van turističke sezone zbog manjeg obima posla i manje turista, a Cvetković navodi da Srbija nema more i da bi bilo dovoljno konobara da su plate veće.
"Konobari u Srbiji su malo plaćeni, zato odlaze u inostranstvo, a oni zabrinuti koji se kobajagi brinu, neka podignu malo plate konobarima. Pa niko nije lud da ide da radi u drugoj državi ako ima sličnu platu u svojoj državi“, rekao je Cvetković.
On je naveo da su konobari oduvek imali najniže plate, još u staroj Jugoslaviji, a da je tako i danas.
"Tako da glavni razlog zašto odlaze u inostranstvo su plate. Ta dobit koju poslodavac, vlasnik hotela, kafića ili restorana ostvari, taj kolač, ta torta, treba malo poštenije da se raspodeli“, smatra Cvetković.
Ko će skratiti radno vreme?
Udruženje HORES je, kako se navodi na njihovom sajtu, izrazilo zabrinutost što je nacionalna služba za zapošljavanje Slovenije već duže vreme prisutna u Srbiji u potrazi za kvalifikovanom radnom snagom, i u sektoru ugostiteljstva, što dodatno ukazuje da će restorani i kafići, zbog nedostatka radne snage, skratiti radno vreme na jednu smenu (od 12.00 do 22.00).
Jevtović kaže da su neki ugostiteljski objekti počeli da skraćuju radno vreme ili da rade dvokratno, ali da je sigurno da radno vreme neće skratiti kafići i restorani koji imaju veliki promet i koji su puni gostiju od jutra do večeri.
Prema njenim rečima, radno vreme će skratiti neki ugostiteljski objekti koji nemaju dosta gostiju i veliki promet.
"Svako gleda da iskalkuliše, da posluje sa što manjim gubicima. Naravno, oni ugostiteljski objekti koji imaju profit i imaju puno posla, njihovi konobari ne odlaze", dodaje ona.
Cvetković ponavlja da su male plate glavni razlog odlaska konobara u inostranstvo i da vlasnici ugostiteljskih objekata treba malo poštenije da raspodele dobit.
Umesto toga, kako dodaje, poslodavcima su bolji konobari iz, na primer, Pakistana ili neke druge države, a pojedini navode da su strani radnici produktivniji i da bolje rade od domaćih konobara što, kako kaže, nije istina.
"Ti ljudi rade po 12 sati, spavaju po njih 10-15 u jednoj sobi. Ti ljudi nemaju ni penziono, ni socijalno, ni zdravstvenu knjižicu, pravo bolovanje, pa zato im odgovaraju strani radnici, a naši im ne valjaju", rekao je Cvetković.
On kaže da nema ništa protiv da stranci dolaze da rade u Srbiju jer je i njima za to motiv bolja zarada kao i konobarima koji iz Srbije idu u inostranstvo da rade.
"Mi se ubismo da našu decu naučimo, imamo odlične škole, najbolje u Evropi što se toga tiče, to je sigurno. Onda se pitamo zašto u Nemačkoj oni daju 2.000, 2.500 platu konobaru? Zato što dobiju gotovog đaka koji Nemca ili Irca ili Engleza, Francuza, koga god, ništa nije koštao. Mi ovde odškolujemo decu, završe školu, a kada treba se zaposli, da mu minimalac, a onda kaže - bolji su mu radnici iz Pakistana, Indije", rekao je Cvetković.
Glavni problem su, kaže on, male zarade i odnos poslodavaca prema radniku koji konobaru da minimalac, a onda mu "ispod stola da nešto malo, pa to onda šteti i državi".
"To svi znaju, prave za ludi, to je javna tajna već 30 godina, nije to od juče", dodao je Cvetković.
On smatra da poslodavci nisu fer i da su postali jako halapljivi.
"Sve više njima, a radniku sve manje. Da država ne povećava minimalac jednom godišnje, znate kad bi oni povećali platu? Nikad. Imali bi minimalac od pre 15 godina, i dan danas bi bio isti, a ipod stola bi konobarima davali pomalo, to se nigde ne prikazuje. Nema poreza, nema doprinosa, kad odete u penziju nemate maltene ništa“, rekao je on.
Cvetković kaže da je bilo predloga i da se konobarima oduzme bakšiš što je, smatra, sramota.
"Taman posla još i bakšić da im se uzme, pa ja ne znam ko će kod nas raditi u kafićima i hotelima“, naveo je Cvetković.
Komentari (0)