Biznis vesti

Raste interesovanje za zelene krovove: Estetski su privlačni, a kako mogu da budu još održiviji i pristupačniji?

Komentari

Autor: Euronews

13/07/2024

-

16:48

Raste interesovanje za zelene krovove: Estetski su privlačni, a kako mogu da budu još održiviji i pristupačniji?
Raste interesovanje za zelene krovove: Estetski su privlačni, a kako mogu da budu još održiviji i pristupačniji? - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Studija Tehnološkog univerziteta u Sidneju iz 2023. pokazala je da zeleni krovovi u kombinaciji sa solarnim panelima ne samo da povećavaju biodiverzitet i solarnu proizvodnju za 107 odsto, nego i smanjuju temperature za značajnih osam stepeni Celzijusa.

Interesovanje za zelene krovove ponovo raste otkako je nova studija objavljena u januaru 2024. pokazala da dodavanje vulkanskog pepela na njih stabilizuje temperaturu, sprečava korov, otporan je na ekstremne vremenske uslove, efikasno odvodi vodu i zahteva tek malo održavanja.

Prema poslednjem istraživanju tržišta, 2023. godine, severnoamerički sektor zelenih krovova porastao je za više od 45 odsto, sa oko 1.215 projekata zelenih krovova.

Čikago, koji već ima više zelenih krovova nego bilo koji drugi grad u Sjedinjenim Američkim Državama, prošle godine je postavio oko 56.000 kvadratnih metara zelenih krovova i planira 600 projekata kako bi povećao svoju ukupnu površinu na oko 650.000 kvadratnih metara.

Koncept zelenih krovova nije nov. Datira još iz starog Rima i Mesopotamije.

Sada istraživači pronalaze načine da ovaj drevni koncept učine još održivijim i pristupačnijim.

Evropa predvodi svet u zelenim krovovima

Evropa se može pohvaliti sa tri decenije istraživanja i razvoja proizvoda koji podupiru njenu uspešnu industriju zelenih krovova. 

Nemačka, Švajcarska i Skandinavija su sprovele većinu ovog pionirskog istraživanja.

Prema nemačkom udruženju za ozelenjavanje zgrada (BuGG), Nemačka je do 2020. godine dostigla oko 3,1 milion kvadratnih kilometara zelenih krovova, što je manje od samo osam procenata ukupne natkrivene površine.

Nekoliko gradova, uključujući Štutgart i Kopenhagen, uvelo je obavezu zelenih krovova za većinu novih građevinskih projekata. Međutim, 2015. Francuska je postala prva zemlja koja je usvojila nacionalni zakon koji zahteva da krovovi novih zgrada u komercijalnim zonama imaju postrojenja ili solarne panele.

Istraživanje zelenih krovova u Severnoj Americi počelo je kasnije nego u Evropi. American Rivers ističe značajan potencijal ovakvih inicijativa. Oni procenjuju da bi investicija od 10 milijardi dolara (9,2 milijarde evra) u zelene krovove mogla da stvori 190.000 radnih mesta i da pokrije 4,5 milijardi kvadratnih metara krovnog prostora, što predstavlja samo jedan procenat ukupne površine krova u američkim zajednicama sa populacijom od preko 50.000.

Unsplash

 

Chris Lawson, viši dizajner u CK Architectural, kaže da uprkos rastućoj svesti o neutralnosti ugljenika i brizi za životnu sredinu, zeleni krovovi se suočavaju sa dodatnim preprekama - investicijama, troškovima i uverenjima.

Nekoliko regiona podstiče vlasnike zgrada i investitore da postavljaju zelene krovove. Na primer, projekat Ecoroof iz Oregona nudi do 35 odsto popusta na ukupne naknade za atmosferske vode.

Grad Filadelfija nudi poreski kredit koji pokriva 50 odsto troškova zelenog krova do 100.000 dolara (91.900 evra).

Jedna industrija sa entuzijazmom prihvatila zelene krovove

Lawson je istakao mnoge prednosti zelenih krovova. Ipak, pogon je u osnovi za ljude koji cene ekološki prihvatljivi rad. 

Međutim, industrija ekoturizma bi mogla da sprovede pozitivne promene. Vlasnici, operateri i uživaoci ekološki prihvatljivog smeštaja često su strastveni prema zaštiti životne sredine i njenom očuvanju.

Eko-lože u Kostariki su pioniri održivog turizma. Claudia Silva, generalni direktor Origins Lodge-a, luksuzne eko-lože u Upali, Severna Kostarika, kaže da je priroda njihov prvi klijent. Stoga je osnovni koncept bio ponovno povezivanje sa Majkom Zemljom, gde život počinje.

Unsplash

 

Zeleni krovovi su bili sastavni deo originalnog dizajna odmarališta, koji se neprimetno uklopio sa pretkolumbijskim uticajima i tradicijom.

U Škotskoj visoravni, vlasnik Eagle Braea Mike Spencer-Nairn saglasan je sa tim mišljem izražava isto mišljenje.

"Želeli smo da se naše brvnare uklope u pejzaž. Stvaranjem zelenih krovova, zamenili smo izgubljeno prizemno stanište. U Škotskoj visoravni, gde jeleni prekomerno pasu, ovi krovovi su postali bezbedne zone za divlje cveće, pružajući vredan izvor semena za okolno područje", rekao je Mike Spencer-Nairn. 

Suosnivač lože Onera, Ben Wolff, čuva lepotu padine Wimberley u Teksasu integrišući prirodu u svoje imanje sa krovovima autohtonih trava i divljeg cveća. Wolff navodi direktne prednosti poput smanjenog opterećenja klima uređaja i povećane energetske efikasnosti.

Ovi zeleni krovovi takođe ublažavaju uticaj naglih poplava i omogućavaju ponovnu upotrebu vode iz tuša za navodnjavanje, pa im nije potrebno održavanje.

Drugi smatraju da zeleni krovovi nisu tako laki za održavanje. Jim Dominic, generalni direktor kompanije Blackberry Mountain, kaže da su često uklanjanje korova i redovno zalivanje neophodni uprkos tome što se biraju najbolje vrste trave za klimu Tenesija.

"Međutim, zeleni krovovi su i dalje vredna investicija i omiljena od strane naših gostiju", dodaje on. On nije jedini koji dobija pohvale.

Zeleni krovovi takođe i estetski privlačni

Circe Sher, suosnivač Piazza Hospitality, kaže da gosti hotela h2hotel u Healdsburgu stalno traže da vide "žive krovove" i njegovo cveće, ptice i pčele. Tako je 75 odsto krovnog prostora zeleno, oponašajući okolna brda.

Iako hotel ima višestruke prednosti zelenog krova, žale što nisu otvorili pristup na otvorenom. Zbog toga, krovna terasa gleda na zeleni krov.

Velika eko-odmarališta takođe prepoznaju prednosti zelenih krovova. U NH Collection Copenhagen, 3.000 kvadratnih metara biljaka seduma pokriva većinu krovne površine. Ove biljke pružaju estetski doživljaj, menjajući boje od zelene do žute i bledo ružičaste, dok apsorbuju 50-70 odsto padavina.

David Goldberg FAIA, predsednik kompanije Mithun, dizajnerske firme koja stoji iza Stensgar Paviljona u Coeur d'Alene Casino Resort Hotelu, Worley, Idaho, podseća na cilj neprimetnog uklopanja novog prostora u valovita brda Palousea.

Kako navodi, namera je da se pokažu ekološke prednosti "živog" krova, kao što je smanjenje opterećenja za grejanje i hlađenje, stvaranje staništa i upravljanje atmosferskim vodama. 

"Ovaj projekat je otvorio put za veće proširenje odmarališta, koje je dobilo USGBC LEED Gold sertifikat i postalo jedno od najboljih projekata održivog odmarališta u zemlji."

Kako zeleni krovovi nastavljaju da se razvijaju, njihov potencijal da transformišu urbane pejzaže postaje sve očigledniji.

Sa dokazanim prednostima kao što su poboljšani biodiverzitet, energetska efikasnost i upravljanje atmosferskim vodama, budućnost zelenih krovova izgleda obećavajuće.

Da li će više gradova i industrija prihvatiti ova održiva rešenja? Naredna decenija će odrediti da li će oni biti širokor rasprostranjeni.

Komentari (0)

Biznis