Biznis vesti

Evropska centralna banka i dalje zabrinuta povodom ekonomskog oporavka evrozone

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2024

-

15:16

Evropska centralna banka i dalje zabrinuta povodom ekonomskog oporavka evrozone
Evropska centralna banka i dalje zabrinuta povodom ekonomskog oporavka evrozone - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska centralna banka (ECB) je i dalje zabrinuta povodom ekonomskog oporavka evrozone, pokazali su objavljeni zapisi sa junskog sastanka kreatora politike ECB o monetarnoj politici.

Kako se navodi, privredni oporavak evrozone zavisi od povećanja privatne potrošnje, a za sada nema pouzdanih podataka o tome da ona raste.

Neki članovi Upravnog saveta Evropske centralne banke ukazali da dostupni podaci ne pokazuju jasno da će inflacija u evrozoni biti smanjena na dva odsto u 2025. godini, ukazujući na neočekivani rast plata i upornu inflaciju u sektoru usluga.

Upravni savet  ECB odlučio je 6. juna da snizi referentnu kamatnu stopu na glavne operacije refinansiranja na 4,25 odsto, kamatnu stopu na depozite na 3,75 odsto i marginalnu kamatnu stopu na 4,50 odsto.

Sve tri ključne kamatne stope su snižene za po 25 baznih poena, navodi se na sajtu ECB. Banka je tom prilikom prognozirala da će stopa inflacije u evrozoni u 2024. u proseku iznositi 2,5 odsto i pasti na 2,2 odsto u 2025. i na 1,9 odsto u 2026.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis