Biznis vesti

Evropsko nadzorno telo: Vatikan napreduje u borbi protiv pranja novca

Komentari

Autor: Tanjug

28/05/2024

-

23:40

Evropsko nadzorno telo: Vatikan napreduje u borbi protiv pranja novca
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vatikan je postigao napredak u borbi protiv pranja novca i regulisao bankarske i finansijske mere u skladu sa zakonom, saopštilo je danas nadzorno telo Saveta Evrope - Manival.

Iz Manivala su istakli da je Vatikan rešio ''nedostatke tehničke usklađenosti" koje je ovo telo identifikovalo u izveštaju iz aprila 2021, prenosi "Reuters".

Britanska agencija navodi da je reputacija Vatikana bila narušena njegovim netransparentnim finansijama i aktivnostima njegove banke, poznate kao IOR, u slučajevima korupcije, utaje poreza, pronevera, pranja novca i prevara sa nekretninama.

Od prve procene Manivala, tokom vladavine pape Benedikta XVI, Vatikan je izvršio brojne promene u svojoj finansijskoj strukturi, revidirajući banku, uspostavljajući organ za finansijski nadzor i poboljšavajući finansijsku transparentnost i odgovornost, navodi "Reuters".

Papa Franja je takođe promenio zakon kako bi biskupima i kardinalima sudio laički sud koji razmatra krivične predmete, umesto veća prelata.

U izveštaju za 2021. nadzorno telo je pozvalo Vatikan da pooštri svoju proceduru za krivično gonjenje visokorangiranih sveštenika i angažuje više istražitelja sa finansijskom ekspertizom.

Od tada, Vatikan je krivično gonio, a zatim i osudio sveštenika, kardinala Anđela Bečijua, za proneveru i prevaru, u slučaju pranja novca oko kupovine luksuzne zgrade u centru Londona.

U najnovijem izveštaju, Vatikan je poboljšao svoj rejting u tri od 39 primenjivih preporuka, u vezi sa svojim odnosima sa stranim bankama,  rukovanjem bankarskim transferima i pravnim zastupnicima.

Dok ispunjava ili delimično ispunjava 35 postavljenih kriterijuma, Vatikan je samo delimično usklađen sa četiri od njih, a naredni izveštaj Manivala očekuje se za četiri godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis