Biznis vesti

Uredba o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica važi do 31. maja

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2024

-

12:54

Uredba o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica važi do 31. maja
Uredba o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica važi do 31. maja - Copyright Tanjug/Lazar Lazarević, profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji do 31. maja važi Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, koja se primenjuje od 1. marta u cilju sprečavanja i otklanjanja štetnih posledica poremećaja na tržištu u pogledu snabdevanja, ograničavaju proizvođačke cene i cene u trgovini na veliko i malo osnovnih životnih namirnica.

Prema toj uredbi koju je usvojila Vlada Srbije krajem februara maksimalna cena brašna tip T-500 ne sme da prelazi 49,99 dinara po kilogramu, dok najviša cena brašna tip T-400 može da bude 54,99 dinara po kilogramu.

Propisom je previđeno da su trgovci na malo koji prodaju prehrambene proizvode obavezni da u strukturi dnevne ponude svih vrsta brašna tip T-500 imaju najmanje jednu robnu marku brašna tip T-500 i T-400 u pakovanjima do jednog kilograma, uključujući jedan kilogram, čija cena ne sme da prelazi vrednost od 49,99 dinara, odnosno 54,99 dinara po kilogramu.

Tanjug/Zitounija/Zdravko Šajatović

 

Maksimalna proizvođačka cena brašna tipa 500 ne sme prelaziti 40,90 dinara, a tipa 400 ne sme biti veća od 45 dinara po kilogramu.

Po ovim cenama proizvođači mesečno moraju isporučivati trgovcima na malo najmanje 50 odsto količine u odnosu na isti period prethodne godine.

Uredba predviđa da maksimalna količina tog brašna koju trgovac na malo može da proda potrošaču u pojedinačnoj kupovini je za oba tipa po pet kilograma.

Za kršenje Uredbe propisane su novčane kazne za pravna lica i preduzetnike i to od 5.000 do 2.000.000 dinara, a može se izreći i zaštitna mera zabrana vršenja određene delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis