Agrobiznis

Podeljena sredstva iz Lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede prvim korisnicima

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2024

-

15:12

Podeljena sredstva iz Lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede prvim korisnicima
Podeljena sredstva iz Lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede prvim korisnicima - Copyright Euronews/Ljiljana Gradinac

veličina teksta

Aa Aa

Prvih šest korisnika Lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede u Golupcu dobilo je danas finansijska sredstva koja će im pomoći u pokretanju ili razvoju sopstvene poljoprivredne proizvodnje i gazdinstava.

Kako je saopšteno iz tog fonda, konkurs ostaje otvoren do utroška sredstava.

Dodaje se da su podsticajna sredstva namenjena za nabavku mehanizacije potrebne za proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda, košnica, pčelinjih društava, mašina i opreme za pčelarstvo, repromaterijala, mašina i opreme potrebne za ratarsku ili povrtarsku proizvodnju, kao i za pripremu biznis plana za potrebe apliciranja na javne pozive vezane za poljoprivrednu proizvodnju.

Podseća se da je konkurs raspisan u okviru aktivnosti "Lokalni fondovi za podsticaj razvoja poljoprivrede" uz podršku projekta "Velika mala privreda" koji finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA.

Predsednik Skupštine opštine Golubac Aleksandar Đukić rekao je da je rukovodstvo te opštine prihvatilo inicijativu za formiranje Lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede imajući u vidu finansijske potrebe a i slabe finansijske resurse malih poljoprivrednika.

"Ova sredstva nisu bespovratna, već su pozajmice bez kamate. Novac koji bude vraćan u Fond omogućiće drugim poljoprivrednicima narednih godina da dođu do pozajmica", rekao je on.

U saopštenju se navodi da su Opština Golubac, Fondacija Ana i Vlade Divac i Regionalna razvojna agencija Braničevo - Podunavlje uz podršku USAID-a, osnovale Lokalni fond za razvoj poljoprivrede u opštini Golubac u maju ove godine nakon čega je otvoren i konkurs kojim je planirano da se podrže poljoprivredna gazdinstava sredstvima ukupne vrednosti tri miliona dinara.

Dodaje se da je Opština Golubac četvrta opština koja je ove godine osnovala Lokalni fond za razvoj poljoprivrede, a od 2020. pokrenuto je ukupno 17 fondova širom Srbije uz podršku USAID-a.

Namena Lokalnih fondova za podsticaj poljoprivrede je pružanje višegodišnje podrške poljoprivrednicima za ulaganje u proizvodnju putem korišćenja beskamatnih finansijskih pozajmica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis